Η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο μιας έξαρσης της μεταναστευτικής κρίσης

Εξαιρετικά περιορισμένα υπήρξαν τα αποτελέσματα κατά τη συζήτηση για το μεταναστευτικό στο Σάλτσμπουργκ μεταξύ των ηγετών των χωρών της Ε.Ε., με την Ελλάδα να κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο μιας έξαρσης της μεταναστευτικής κρίσης.

Χαρακτηριστική υπήρξε κατά τις συνομιλίες η έκκληση του Ντόναλντ Τουσκ να τερματιστεί άμεσα στην Ε.Ε. η τακτική των αλληλοκατηγοριών στο μεταναστευτικό και να γίνει προσπάθεια για στενότερη συνεργασία με τρίτες χώρες ,παράλληλα με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων με σκοπό τη μείωση των αφίξεων νέων μεταναστών.

Απογοήτευση εξέφρασε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο γερμανικό πρακτορείο, όπου τόνισε ότι οι ηγέτες δεν έκαναν επαρκείς υποχωρήσεις κατά την πρώτη ημέρα της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Η Ιταλία, η Αυστρία και κράτη της κεντρικής Ευρώπης επέμειναν στο ότι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση είναι να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ ειδικά οι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης αντιτάχθηκαν ξανά στην ανακατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών.

Α.Τσίπρας: Θα χρειαστεί νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

Μέσα στο πλαίσιο αυτό και με την Ελλάδα να κινδυνεύει ξανά να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της κρίσης, καθώς παρατηρείται νέα αύξηση των προσφυγικών ροών, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως σε περίπτωση που η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ροών, θα πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαχείριση της κατάστασης.

Σύμφωνα δε με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Τσίπρας, στο δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέμεινε σε μια ολοκληρωμένη, ευρωπαϊκή προσέγγιση του ζητήματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας κατά την παρέμβασή του, ανέφερε:

1.Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πρόκλησης των προσφυγικών ροών είναι μια ολοκληρωμένη, ευρωπαϊκή προσέγγιση. Η καλύτερη διαχείριση των συνόρων είναι σημαντική, αλλά είναι μόνο μια πτυχή της αναγκαίας προσέγγισης. Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης και καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες.

2.Είναι ανάγκη να συσταθεί το συντομότερο δυνατό η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

3.Είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα ασύλου εντός του 2018, σε κατεύθυνση δίκαιης και αναλογικής κατανομής βαρών. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων χωρών, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.

4. Το σημαντικό δεν είναι μόνο η αναβάθμιση της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αλλά ταυτόχρονα η αναβάθμιση της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο σταδιακός εξευρωπαϊσμός της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, με δικλείδες ασφαλείας για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών. Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η σημαντικότερη πτυχή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών που ζητάει εδώ και καιρό η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα