Η Γερμανία συνεχίζει να έχει το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στον κόσμο

Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας αναμένεται να παραμείνει το μεγαλύτερο στον κόσμο το 2017 παρά τη μείωσή του, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο υψηλότερο κόστος των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο Ifo.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κομισιόν εδώ και αρκετά χρόνια ζητούν από το Βερολίνο να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές έτσι ώστε να μειωθούν οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες και να δοθεί ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και στην Ευρωζώνη.

Ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έχει ασκήσει κριτική στη Γερμανία ότι δεν προσπαθεί να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμά της με τις ΗΠΑ, κατηγορώντας το Βερολίνο για «πολύ κακές» εμπορικές πολιτικές. Η καγκελάριος Merkel έχει… σηκώσει το γάντι, λέγοντας ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της Γερμανίας έχουν ήδη μετατρέψει την ιδιωτική κατανάλωση και τις δημόσιες δαπάνες σε βασικούς παράγοντες ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο, εκτιμάται ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας – που μετρά τη ροή αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων – θα παραμείνει το μεγαλύτερο στον κόσμο, στα 285 δισ. δολάρια, με την Κίνα (190 δισ. δολάρια) και την Ιαπωνία (170 δισ. δολάρια) να ακολουθούν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα