ΗΠΑ: Περίπου 38% αυξήθηκαν οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών κατά την διακυβέρνηση Τραμπ

Αυξήθηκαν περίπου 38% οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών κατά την διάρκεια των 100 πρώτων ημερών της προεδρικής θητείας του Ν. Τραμπ, συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2016, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Συνοριοφυλακή.

Κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 22 Ιανουαρίου και 29 Απριλίου 2017, οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) –την οποία η κυβέρνηση Τραμπ διέταξε να προβαίνει σε πιο συστηματικές συλλήψεις παράτυπων μεταναστών– συνέλαβε περισσότερους από 41.318 παράτυπους ή φερόμενους ως παράτυπους μετανάστες, από 30.028 την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας που ανήρτησε στον ιστότοπό της.

Συνολικά, περίπου τα τρία τέταρτα έχουν καταδικαστεί, 2.700 εκ των οποίων για βίαια εγκλήματα, ανέφερε η υπηρεσία.

Οι υπόλοιποι –περίπου 11.000 άνθρωποι– έχουν λευκό ποινικό μητρώο, σε μια αύξηση περίπου 50% αυτής της κατηγορίας.

Αυτές οι συλλήψεις αποτελούν ένα θέμα στο οποίο αντιδρούν έντονα οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων των μεταναστών και πολλοί Δημοκρατικοί δήμαρχοι των μεγαλύτερων αμερικανικών πόλεων.

Όπως πιστεύουν, παράτυποι μετανάστες που διαμένουν -κάποιοι από αυτούς για χρόνια- στις ΗΠΑ και έχουν λευκό ποινικό μητρώο, δεν θα πρέπει συλλαμβάνονται.

«Αυτές οι στατιστικές δείχνουν την δέσμευση του προέδρου Trump να επιβάλει τους μεταναστευτικούς νόμους της χώρας παντού και δίκαια», δήλωσε ο διευθυντής της ICE Τόμας Χόμαν.

«Επιδόθηκε ένα σαφές μήνυμα στα στελέχη ότι πρέπει να επικεντρωθούν σε απειλές προς την δημόσια ασφάλεια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική μείωση σε συλλήψεις αλλοδαπών κατάδικων. Παράλληλα όμως, όταν εντοπίζουμε ανθρώπους που εισέρχονται παράνομα στην χώρα, κάνουμε το καθήκον μας και επιβάλουμε τον νόμο», πρόσθεσε ο Χόμαν.

Η αύξηση του αριθμού των συλλήψεων αποδοκιμάστηκε από οργανώσεις προάσπισης των μεταναστών.

«Αποτελεί παράλογη χρήση του δυναμικού των δυνάμεων επιβολής του νόμου να αστυνομεύουν εργαζόμενους ανθρώπους που πληρώνουν φόρους και είναι μέλη των κοινοτήτων μας», ανέφερε η οργάνωση Συμμαχία για την Μετανάστευση της Νέας Υόρκης.

Παρά αυτή την αύξηση των συλλήψεων, οι απελάσεις παράτυπων μεταναστών δεν αυξήθηκαν κατά το ίδιο διάστημα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα