ΗΠΑ: Παραίτηση – βόμβα μετά την απόφαση Τραμπ για απόσυρση από τη Συρία

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος παραιτήθηκε, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αυτήν την εβδομάδα να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, έγινε γνωστό από μια πηγή ενήμερη για το θέμα.

Ο Μπρετ ΜακΓκέρκ υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία θα ισχύει από την 31η Δεκεμβρίου, στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο χθες, επισήμανε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσιγκτον θα αποσύρει τους σχεδόν 2000 Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία, μια απόφαση που θορύβησε στους συμμάχους των ΗΠΑ. Την Πέμπτη ακολούθησε η αιφνίδια παραίτηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.

Ο ΜακΓκερκ, που επρόκειτο να αποχωρήσει από τη θέση του τον Φεβρουάριο του 2019, διαφώνησε με την απόφαση του Τραμπ για τη Συρία, επισήμανε ένα πρόσωπο με γνώση της υπόθεσης, ενώ η αποχώρηση του Μάτις συνέβαλε στην πρόωρη παραίτηση του ΜακΓκερκ.

«Σχετικά με τη Συρία, εμείς επρόκειτο αρχικά να παραμείνουμε εκεί για τρεις μήνες και πέρασαν επτά χρόνια, δεν φύγαμε ποτέ» ήταν το tweet που έστειλε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, πριν από την αποκάλυψη της παραίτησης ΜακΓκερκ.

«Όταν έγινα πρόεδρος, το Ισλαμικό Κράτος λυσσομάναγε. Τώρα, το Ισλαμικό Κράτος έχει σε μεγάλο ποσοστό ηττηθεί, και άλλες χώρες στην περιοχή, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, θα πρέπει να μπορούν να ασχοληθούν εύκολα με ό,τι απέμεινε. Εμείς επιστρέφουμε στην πατρίδα!» συμπλήρωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Μπρετ ΜακΓκέρκ, που είχε διοριστεί στη θέση αυτή το 2015 από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, διαβεβαίωνε ότι οι Αμερικανοί προτίθενται να παραμείνουν περισσότερο στη Συρία.

«Ακόμα κι αν το τέλος του χαλιφάτου ως περιοχή είναι ξεκάθαρο τώρα, το τέλος του Ισλαμικού Κράτους θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο» είχε δηλώσει ενώπιον δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, καθώς «υπάρχουν τζιχαντιστικοί πυρήνες» και «κανείς δεν είναι τόσο αφελής ώστε να πει ότι θα εξαφανιστούν» από τη μία μέρα στην άλλη.

«Κανείς δεν δηλώνει αποστολή εξετελέσθη» υπογράμμιζε τότε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα