Ε. Μακρόν: Κατανοώ την οργή του λαού μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια το 2016

“Κατανοεί την οργή” που αισθάνθηκαν πολλοί για το κράτος μετά την πολύνεκρη επίθεση της 14ης Ιουλίου 2016 στη Νίκαια ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και υποσχέθηκε ότι “θα τηρηθούν όλες” οι δεσμεύσεις όσον αφορά τη βοήθεια προς τα θύματα της τρομοκρατίας.

Στην ομιλία που εκφώνησε στη Νίκαια, ακριβώς έναν χρόνο μετά την επίθεση, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι “δεν θα αποσιωπήσει τις μομφές” που εκφράστηκαν. “Ο θυμός πολλών επικεντρώνεται στη δημόσια εξουσία. Και τολμώ να σας πω, ως αρχηγός του κράτους: κατανοώ αυτόν τον θυμό”, συνέχισε.

“Όταν συμβαίνει το αδιανόητο και καταστρέφει τη ζωή μας, αναζητούμε τις αιτίες. Και τότε το κράτος οφείλει να δει κατάματα τις ευθύνες του. Και αν η Δημοκρατία κώφευε όταν οι γιοι και οι κόρες της της φώναζαν την οδύνη και την οργή τους, δεν θα ήταν Δημοκρατία αλλά ένα καθεστώς υπό κατάρρευση”, πρόσθεσε.

“Όμως θέλω επίσης να σας πω: γνωρίζω τους πολιτικούς ηγέτες που ανέλαβαν τότε το βάρος της κατάστασης. Ξέρω την ακεραιότητα και την ανθρωπιά τους. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και μαζί με αυτούς όλες οι κρατικές υπηρεσίες πολέμησαν ακούραστα την τρομοκρατία” είπε χαιρετίζοντας έτσι τις ενέργειες του προκατόχου του και της κυβέρνησής του.

“Θα γίνουν τα πάντα ώστε η Δημοκρατία, το κράτος, η πολιτική να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη σας. Γιατί αυτή η αδιανόητη δοκιμασία αντί να μας διχάσει, μας ενώνει. Το υποσχέθηκα στον δήμαρχό σας, τον Κριστιάν Εστροζί, που κινητοποιήθηκε τόσο πολύ ώστε να δράσει το κράτος” τόνισε, κάνοντας λόγο για μια “συμφιλιωμένη Γαλλία”.

Ο Εστροζί και ο Καζνέβ είχαν έρθει σε αντιπαράθεση πέρσι με αφορμή τα μέσα που είχαν χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια της παραλιακής λεωφόρου της Νίκαιας, την Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε στα θύματα και τις οικογένειές τους ότι “το κράτος δεν θα τους εγκαταλείψει ποτέ” όπως δεν θα εγκαταλείψει και “την αναζήτηση για την αλήθεια, για την τιμωρία των ενόχων αλλά και την ανθρώπινη, νομική, οικονομική υποστήριξη που οφείλει στα θύματα”.

“Το ξέρω, χρειάζεστε νομική, διοικητική βοήθεια αλλά και βοήθεια για την υγεία, τις μεταφορές, τα παιδιά, την καθημερινότητα. Αυτό θα διασφαλιστεί για όλους. Το εγγυώμαι εδώ”, υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα