«Εύσημα» στην Ελλάδα δίνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν – «Η ανάπτυξη επέστρεψε»

Η Ελλάδα είναι όγδοη στην κατάταξη των χωρών που κάνουν μεγαλύτερη χρήση του επενδυτικού ταμείου
Δημιουργεί τις συνθήκες κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος λέει ο Κατάινεν
«Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγάλο και υπάρχει μεγάλη ανάγκη επενδύσεων στη χώρα».

Αυτό σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ταυτόχρονα εκφράζει , την ικανοποίησή του για το βαθμό αξιοποίησης του σχεδίου Γιούνκερ από την Ελλάδα κυρίως σε ό,τι αφορά τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι όγδοη στην κατάταξη των χωρών που κάνουν μεγαλύτερη χρήση του επενδυτικού ταμείου με βάση το ΑΕΠ.

Όπως σημειώνει ο Κατάινεν οι μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η χώρα έχουν βελτιώσει κατά πολύ το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ενώ δηλώνει αισιόδοξος ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει με αποτέλεσμα την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, από το εξωτερικό.

«Η Ελλάδα τα πάει σχετικά καλά. Είναι όγδοη στην κατάταξη των χωρών που κάνουν μεγαλύτερη χρήση του επενδυτικού ταμείου με βάση το ΑΕΠ. Είμαι πολύ χαρούμενος που η Ελλάδα και συγκεριμένα οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ανακαλύψει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) γιατί αυτό το Ταμείο φτιάχτηκε για να αντιμετωπιστεί η αδυναμία πρόσβασης στις αγορές.

Η Ελλάδα, λοιπόν, πληροί όλα τα κριτήρια αφού οι τράπεζες της δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις όσο χρειάζεται. Γι’ αυτό το ΕΤΣΕ είναι το τέλειο εργαλείο για την Ελλάδα και μακάρι να το χρησιμοποιήσει ακόμα περισσότερο, γιατί όχι να φτάσει στην πρώτη θέση. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής το ΕΤΣΕ έχει υποστηρίξει έργα ύψους 1,2 δις. τα οποία αναμένεται να κινητοποιήσουν πραγματικές επενδύσεις ύψους 3,4 δις. στην Ελλάδα. Μεταξύ των δικαιούχων βρίσκεται το Diorama Hellenic Growth, ένα ταμείο ιδιωτικών συμμετοχών που χρηματοδοτεί καινοτόμες επιχειρήσεις αλλά και η Creta Farm.

Αυτές αποτελούν συμφωνίες χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά υπάρχουν και άλλα έργα όπως η Cosmote για επενδύσεις στον τομέα τηλεπικοινωνιών. Όλα αυτά είναι σίγουρα καλά αλλά οι δυνατότητες είναι άπειρες. Το μήνυμά μου λοιπόν προς τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και τους Δήμους και τις Περιφέρειες είναι να υποβάλουν αιτήσεις για χρηματοδοτήσεις από το ΕΤΣΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων απευθείας, καθώς δε χρειάζεται έγκριση της κυβέρνησης. Το μόνο που χρειάζεται να ξέρουν είναι η διεύθυνση του γραφείου της ΕΤΕπ στην Αθήνα», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Αποσαφηνίζει παράλληλα ότι όλα τα κράτη έχουν εμπόδια γι΄αυτό και η Επιτροπή επικεντρώνεται στην επίλυση όσων δυσκολεύουν τις επενδύσεις. «Η Ελλάδα έχει διευθετήσει πολλά από αυτά τα εμπόδια στο πλαίσιο του προγράμματος.

Για παράδειγμα, οι διαδικασίες για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις σε επενδύσεις έχουν βελτιωθεί, τα εμπόδια ανταγωνισμού στο λιανικό εμπόριο έχουν αρθεί, η πρόσβαση και η άσκηση ορισμένων επαγγελμάτων έχει γίνει πιο εύκολη και τέλος, οι τελωνειακές διαδικασίες έχουν εξυγιανθεί.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται γραφειοκρατικά μέτρα, αλλά είναι πολύ σημαντικά προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα θα δημιουργήσουν στην Ελλάδα ένα πιο θετικό περιβάλλον για επενδύσεις.

Όλα όμως εξαρτώνται από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», καταλήγει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα