Ερντογάν: Οι ΗΠΑ ανταλλάσσουν έναν στρατηγικό εταίρο με έναν πάστορα

Σε κλιμάκωση οδηγείται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, μετά την πρόσφατη κατρακύλα της τουρκικής λίρας, όπως φαίνεται και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Ερντογάν που κάνει λόγο για εμπορικό πόλεμο εναντίον της χώρας του.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας χθες σε επαρχία της Τουρκίας, τη Ριζούντα, άσκησε σφοδρή κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση κατηγορώντας την πως έχει προκαλέσει έναν εμπορικό πόλεμο εναντίον της χώρας του, τονίζοντας ότι “ανταλλάσσει έναν στρατηγικό εταίρο με έναν πάστορα”.

“Απευθύνομαι για μία ακόμη φορά στις ΗΠΑ. Είναι ντροπή, ντροπή! Προτιμάτε έναν πάστορα από έναν στρατηγικό εταίρο σας στο ΝΑΤΟ”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του ο Ερντογάν υπογράμμισε εμφατικά πως το δολάριο, ο χρυσός και το ευρώ είναι “τα πυρά που έχουν εκτοξεύσει εναντίον μας σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο”.

“Μας απειλούν. Δεν μπορείτε να τιθασεύσετε αυτό το έθνος με τη γλώσσα των απειλών. Εμείς απλώς γονατίζουμε ενώπιον του Θεού. Θα είναι λάθος να προσπαθήσουν να τιμωρήσουν την Τουρκία για έναν ιερέα. Θα κάνουμε ότι απαιτεί η τουρκική Δικαιοσύνη. Εδώ είναι Τουρκία”, συνέχισε ο Ερντογάν.

Ωστόσο, καθησύχασε τους οπαδούς του, τονίζοντας πως η Τουρκία έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις προκειμένου να προστατεύσει την οικονομία της, αρκεί -όπως είπε χαρακτηριστικά- “να σπάσουμε τα χέρια όσων μας επιτίθενται”.

Απειλές μέσω NYT – Προκλήσεις σε Κύπρο για την τουρκική εισβολή

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε χθεσινό άρθρο του στους New York Times, προσπάθησε για μία ακόμη φορά να επιτεθεί στις ΗΠΑ, απειλώντας την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει τη λανθασμένη αντίληψη ότι οι διμερείς σχέσεις μπορούν να είναι “ασύμμετρες” και να “συνειδητοποιήσει πριν να είναι αργά ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές”.

“Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η τάση μονομερών ενεργειών και έλλειψης σεβασμού θα απαιτήσει από εμάς να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους”, προσθέτει σε απειλητικό τόνο ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να προσθέσει στο “κάδρο” των απειλών και την Κύπρο, υπερασπιζόμενος την πολιτική του “Αττίλα”: Τονίζει ότι “τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον”.

Υπενθυμίζεται πως Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν διαμηνύσει από τις 8 Αυγούστου, σε κορυφαίους Τούρκους υπουργούς κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο State Department, ότι σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί ο Μπράνσον, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε κυρώσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα