Έπειτα και από την τελευταία προειδοποίηση του Πενταγώνου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε χθες Σάββατο στο ζήτημα της αγοράς των S-400, που έχει προκαλέσει διένεξη στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι η απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων, δεν έχει σε «τίποτα να κάνει» με την ασφάλεια των ΗΠΑ.
Την Παρασκευή το Πεντάγωνο, κλιμακώνοντας την αμερικανική στάση έναντι στην απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει με την εν λόγω αγορά, προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες», εάν η Τουρκία ολοκληρώσει την αγορά των S-400.
«Εάν η Τουρκία πάρει τους S-400, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας, τις στρατιωτικές σχέσεις μας» σημείωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. «Δεν θα μπορούν να έχουν τα F-35 και τους (πυραύλους) Πάτριοτ» διεμήνυσε.
Η παράδοση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων – που αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι – είναι ένα από τα κύρια ζητήματα διαμάχης των νατοϊκών συμμάχων. Η Άγκυρα είναι επίσης προγραμματισμένο να αγοράσει 100 μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε ωστόσο χθες ότι η χώρα του δεν θα ακυρώσει την αγορά.
«Ο καθένας γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό το ζήτημα δεν έχει σε τίποτε να κάνει με το ΝΑΤΟ, ούτε με το πρόγραμμα των F-35, ούτε με την ασφάλεια των ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία που παραχώρησε στο Ντιγιάρμπακιρ, πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία.
Το «θέμα δεν αφορά τους S-400», αλλά το γεγονός ότι η Τουρκία «λαμβάνει δράση με την δική της βούληση σε σχέση με τις περιφερειακές εξελίξεις, ειδικά στη Συρία», επέμεινε.
«Είναι ξεκάθαρο γιατί η Τουρκία αγοράζει αυτό το σύστημα αεράμυνας και πώς θα το χρησιμοποίηση», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας εκφράζει αντίθεση στην κινεζική στήριξη της Ρωσίας
Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών είχε μια “ειλικρινή συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του σχετικά.
Γερμανία: Επεξεργάζεται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Στο στόχαστρο ο χρηματοπιστωτικός τομέας
Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας επεξεργάζεται η Γερμανία με τους συμμάχους της, ώστε.
Guardian: 5 χρόνια Brexit σε 5 διαγράμματα με φόντο το restart Βρετανίας-ΕΕ
Ο Κιρ Στάρμερ φιλοξενεί τη Δευτέρα την πρώτη σύνοδο κορυφής Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ μετά το Brexit, καθώς.
Αυξάνεται ο κίνδυνος λιμού στη Γάζα: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τραγική κατάσταση
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε σήμερα για τον αυξανόμενο κίνδυνο λιμού.