Εντείνονται οι διεργασίες- «Λευκός καπνός» στη Μάλτα;

Συνέχεια των διαβουλεύσεων κυβέρνησης-πιστωτών σήμερα, στον απόηχο της πρωθυπουργικής προαναγγελίας σύγκλησης συνόδου κορυφής αν χρειαστεί, η οποία ωστόσο απομακρύνθηκε σαν προοπτική μετά τις δηλώσεις Τσίπρα αργά χθες το βράδυ.

Πράγματι ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την είσοδό του στο δείπνο του ΣΕΤΕ δήλωσε πως μάλλον δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε Σύνοδο Κορυφής, αποκλιμακώνοντας έτσι την ένταση η οποία είχε προκληθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετά τις μεσημεριανές δηλώσεις του, παρουσία του κ. Τούσκ.

Έτσι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και σήμερα, με τον υπουργό Οικονομικών να βρίσκεται στη Μάλτα και τις διεργασίες να εντατικοποιούνται παραμονή του Eurogroup.

Αργά το βράδυ και ενώ γινόταν γνωστή η νεώτερη δήλωση Τσίπρα, υπήρξε για μια ακόμη φορά αλλαγή στην ατμόσφαιρα όταν ακυρώθηκε η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους δανειστές. Ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης ήταν έτοιμοι στο υπουργείο Οικονομικών, προέκυψαν τεχνικά προβλήματα που δεν στάθηκε δυνατό να επιλυθούν και η τηλεδιάσκεψη ματαιώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγος της αναβολής ήταν ότι δεν μπορούσε να μετάσχει στη συνομιλία κάποιος από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, δηλαδή είτε ο Πολ Τόμσεν, είτε η Ντέλια Βελκουλέσκου. Σύμφωνα με άλλη εκτίμηση, κρίθηκε ότι δεν απαιτείται τηλεδιάσκεψη για τεχνικά ζητήματα, καθώς η σχετική διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Την άποψη αυτή ενισχύει το γεγονός της σημερινής κατ’ ιδίαν συνάντησης Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε στο Βερολίνο και των επαφών Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους πιστωτές στη Μάλτα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα κριθούν και πιθανολογείται  ότι ενδεχόμενα θα διαμορφωθούν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Tο περίγραμμα της συμφωνίας, εάν βεβαίως υπάρξει, προβλέπει κατανομή των μέτρων σε δύο φάσεις, όπως διευκρινίζουν πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης.

Πιο αναλυτικά αναφέρεται ότι το 1% του ΑΕΠ για το 2019 θα εξασφαλιστεί από περικοπές στις συντάξεις και το υπόλοιπο 1% το 2020 από τη μείωση του αφορολόγητου. Οι δυο πλευρές αναζητούν ταυτόχρονα τον μηχανισμό εκείνο που θα είναι δικλείδα ασφαλείας, ώστε αν το 2018 διαπιστωθεί ότι δεν πιάνουμε το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, να ληφθούν όλα τα μέτρα νωρίτερα.

Αντιρρήσεις  προσχηματικού χαρακτήρα

Με βασικό επιχείρημα τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 που οδηγούν σε πλεόνασμα πάνω από 3%, κυβερνητικός παράγοντας τονίζει χαρακτηριστικά πως «η όλη συζήτηση έχει προσχηματικό χαρακτήρα για να προκληθούν καθυστερήσεις».

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα