Εκλογές σήμερα στη Βουλγαρία

Οι Βούλγαροι προσέρχονται στις κάλπες σήμερα για την εκλογή των νέων μελών του κοινοβουλίου τους, με το αποτέλεσμα των εκλογών να είναι αβέβαιο. Και αυτό, διότι δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί με βεβαιότητα αν θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στον κεντροδεξιό πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ ή θα γυρίσουν σελίδα επιλέγοντας τους φιλορώσους σοσιαλιστές.

Ο Μπορίσοφ είναι ο μόνος Βούλγαρος ηγέτης, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, που έχει κερδίσει δύο πρωθυπουργικές θητείες
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το GERB και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κορνέλια Νινοβα, να παλεύουν “στήθος με στήθος”
Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 7.00 και θα κλείσουν στις 20.00. Τα πρώτα exit-polls θα ανακοινωθούν λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης

Γι ‘αυτές τις τρίτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε τέσσερα χρόνια, οι διεθνείς προκλήσεις κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία, παρότι το χαμηλό επίπεδο διαβίωσης και η ενδημική διαφθορά είναι από τις προτεραιότητες των ψηφοφόρων της φτωχότερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ένταση με την Τουρκία

Εν μέσω πρωτοφανούς έντασης στις σχέσεις Σόφιας- Άγκυρας που προκαλεί η εμπλοκή της Τουρκίας στις βουλγάρικες εκλογές, εκατομμύρια Βούλγαροι πολίτες προσέρχονται σήμερα στην κάλπη.

Η αντιπαράθεση έφτασε στο ανώτατο επίπεδο με την ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων των προέδρων Ταγιπ Ερντογαν και Ρουμε Ραντεφ, ενώ στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα πολίτες εμπόδισαν την είσοδο λεωφορείων που μετέφεραν από την Τουρκία τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους υπηκόους για να ψηφίσουν.

Η τουρκική πλευρά κατηγορεί την Βουλγαρία ότι ασκεί πιέσεις σε τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν το κόμμα της προτίμησής τους-στις εκλογές παίρνουν μέρος δυο κόμματα της τουρκικής μειονότητας-με την Σόφια να καταγγέλλει την Άγκυρα για ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος της, οι σημερινές εκλογές θα καταγραφούν ως μια εσωτερική διαδικασία, η οποία τραυμάτισε τις σχέσεις των δυο χωρών που τα τελευταία χρόνια κινούνται σε εύκρατο κλίμα, με αποκορύφωμα την άψογη συνεννόηση και συνεργασία στην προσφυγική κρίση.

Υποψήφιοι και δημοσκοπήσεις

Με την «σκιά του Ερντογάν», λοιπόν, να πλανάται πάνω από την κάλπη, οι Βούλγαροι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ δέκα εφτά πολιτικών κομμάτων και εννέα συνασπισμών απαρτιζόμενων από μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς και οργανώσεις…

Η σημερινή προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι πρόωρη και ήλθε ως επακόλουθο της παραίτησης της κυβέρνησης του κεντροδεξιού συνασπισμού με κορμό το κόμμα GERB του Μποϊκο Μπορίσωφ, μετά την ήττα της υποψήφιάς του στις εκλογές για την προεδρία της Δημοκρατίας, πέρυσι.

Ως προς την έκβασή του κάθε πρόβλεψη θα πρέπει να θεωρείται παρακινδυνευμένη, καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το GERB και το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κορνέλια Νινοβα, να παλεύουν “στήθος με στήθος”, ενώ μάχονται για την τρίτη θέση ο συνασπισμός «Ενωμένοι Πατριώτες», κόμμα με εθνικιστικό και φιλορωσικό προφίλ,
και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθερίων (DPS), το οποίο καταγράφει σημαντική επιρροή στους τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρους.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό, οι σχέσεις Βουλγαρίας–Ρωσίας και το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων από την Σόφια, και βεβαίως η οικονομία ήταν τα ζητήματα αιχμής κατά την προεκλογική περίοδο, απ’ όπου, ειδικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, δεν έλειψε και η…τουρκική αύρα.

H αριστερά επιδιώκει την αναβίωσή της

«Αν το PSB (Σοσιαλιστικό Κόμμα) κερδίσει, η Βουλγαρία μπορεί να ασκήσει πολιτική ανοικτά φιλορωσική. Αν το Gerb (του Μπορίσοφ) επιστρέψει στην εξουσία, θα κρατήσει την ισορροπία μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας η οποία έχει σημαντικά συμφέροντα στα Βαλκάνια», συνοψίζει ο Ογκνιάν Μίντσεφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών στη Σόφια.

Οι Σοσιαλιστές, οι διάδοχοι των κομμουνιστών πριν από την πτώση του σιδηρού παραπετάσματος, ελπίζουν να επωφεληθούν από τη δυναμική που έφερε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τον Νοέμβριο του 2016, ο υποψήφιός τους, ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας Ρούμεν Ράντεφ.

Όπως ο αρχηγός του κράτους, η πρόεδρος του PSB Κορνέλια Νίνοβα υποστηρίζει την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ στη Ρωσία και την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Μόσχα.

Ενώ τάσσεται υπέρ των «πραγματιστικών» σχέσεων με τη Μόσχα, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση κοινών μεγάλων ενεργειακών έργων, ο συντηρητικός Μπόικο Μπορίσοφ υποστηρίζει μια γραμμή πιστή στις θέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Χαρισματική προσωπικότητα, ο πρώην σωματοφύλακας που έγινε αρχηγός της αστυνομίας και στη συνέχεια δήμαρχος της Σόφιας, ο Μπορίσοφ είναι ο μόνος Βούλγαρος ηγέτης, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, που έχει κερδίσει δύο πρωθυπουργικές θητείες, οι οποίες έληξαν με δύο παραιτήσεις.

Η τελευταία, τον Νοέμβριο, αποτελεί συνέχεια της αποτυχίας της υποψήφιάς του στις προεδρικές εκλογές.

Ελληνικό ενδιαφέρον εμφανίζει η η θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματος για επανέναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του έργου κατασκευής του πετρελαιαγωγοί Μπουρκας– Αλεξανδρούπολης που είχε παγώσει επί κυβερνήσεων Μπορίσωφ.

Αναζητώντας σύμμαχο για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Η κόπωση των ψηφοφόρων σε αυτή τη χώρα των 7,4 εκατομμυρίων κατοίκων απέναντι στον επικεφαλής των συντηρητικών, που ανήλθε στην εξουσία το 2009, θα μπορούσε να ωφελήσει τους Σοσιαλιστές, όπως και το μικρό ποσοστό συμμετοχής, σημειώνουν οι αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους το εκλογικό σώμα του PSB συσπειρώνεται περισσότερο. Ποσοστό τουλάχιστον 4% απαιτείται για την ένταξη στο κοινοβούλιο στο αναλογικό σύστημα ψηφοφορίας.

«Δεν πιστεύω ούτε στους μεν ούτε στους δε. Ούτε το Gerb ούτε το PSB τήρησαν τις υποσχέσεις τους», εκτιμά η Τσβετομίρα Τότσεβα, μια 47χρονη εκπαιδευτικός από τη Σόφια. «Θα ψηφίσω μάλλον υπέρ ενός νέου προσώπου, που ακόμη δεν έχει συνδιαλαγεί, με την ελπίδα της αλλαγής».

Ανάμεσα σε όλα τα κόμματα που διεκδικούν τις 240 έδρες στο κοινοβούλιο, ένας συνασπισμός εθνικιστικών κομμάτων θα μπορούσε να ανέλθει στην τρίτη θέση και να θέσει τους όρους του στον νικητή. Το Gerb και το PSB δηλώνουν πρόθυμα να συμμαχήσουν μαζί τους. «Θα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα, να συγκρίνουμε τα προγράμματα και να θέσουμε γραπτώς τις δεσμεύσεις πριν αποφασίσουμε», δήλωσε ο Βαλέρι Σιμεόνοφ, συμπρόεδρος του εθνικιστικού συνασπισμού «Ενωμένοι πατριώτες».

Το κόμμα μιας πλειοψηφίας θα πρέπει να χρειαστεί τη συμμαχία τριών ή τεσσάρων κομμάτων.

Οι εκλογές θα είναι επίσης ένα τεστ για τα δύο κόμματα της μεγάλης μουσουλμανικής μειονότητας στη Βουλγαρία, περίπου 700.000 άνθρωποι, κυρίως τουρκόφωνοι: το παραδοσιακό τους κόμμα, το MDL, τρίτο στο απερχόμενο κοινοβούλιο, δηλώνει ενάντια στην πολιτική του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ένα νέο κόμμα, το Dost, υποστηρίζεται από την Άγκυρα αλλά δεν αναμένεται να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Το Volya, ένα νέο κόμμα με επικεφαλής τον επιχειρηματία Βεσελίν Μαρέτσκι αναμένεται επίσης να έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις.

Χθες, παραμονή της ψηφοφορίας, ήταν “ημέρα συλλογισμού” για τους Βούλγαρους εκλογείς και κάθε κομματική δραστηριότητα απαγορευόταν. Η προσέλευση αναμένεται να είναι μεγάλη και ξεκάθαρη εικόνα για τα αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα υπάρχει αργά το βράδυ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα