Δ. Τζανακόπουλος: Σε πλήρη εξέλιξη παράλληλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης (Video)

Αυτή τη στιγμή εκκινεί επιχείρηση μικτών περιπολιών Αστυνομίας, πυροσβεστικής και Στρατού για την αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών

Σε ενημέρωση από το Κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανανακόπουλος, επιβεβαίωνοντας ότι οι νεκροί ανέρχονται μέχρι στιγμής τους 50.

Όπως είπε, πέραν της επιχείρησης πυρόσβεσης είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα παράλληλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης με κινητοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας αλλά και των υπουργείων Υγείας, Μεταφορών, Άμυνας, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος καθώς και της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι από χθες μέχρι αυτή την ώρα έχουν κινητοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες μονάδες του υπουργείου Υγείας στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ειδικότερα βρίσκονταν διαρκώς διαθέσιμα 38 ασθενοφόρα, 4 κινητές μονάδες και 2 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών. Μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Αττικής 156 ενήλικες από τους οποίους οι 11 είναι σοβαρά και βρίσκονται διασωληνωμένοι αλλά και 16 παιδιά των οποίων η ζωή δεν διατρέχει κίνδυνο.

Παράλληλα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εκκινεί επιχείρηση μικτών περιπολιών Αστυνομίας, πυροσβεστικής και Στρατού για την αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών.

Αυτή τη στιγμή επίσης κλιμάκια της κυβέρνησης μεταβαίνουν στο πεδίο για να γίνει αυτοψία και εκτίμηση της κατάστασης. Ειδικότερα: Ο ανπληρωτής Υπουργός υγείας μεταβαίνει στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου έχουν μεταφερθεί οι περισσότεροι από τους τραυματίες.

Ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με τον αν. υπουργό εσωτερικών κο Τόσκα και των αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος μεταβαίνουν στη Ραφήνα, το Μάτι και το Μαραθώνα όπου την ώρα αυτή εντοπίζεται το κύριο πρόβλημα στην Αττική. Τους Υπουργούς και τον Αρχηγό συνοδεύει κλιμάκιο 150 μηχανικών που θα εγκατασταθεί στο Δημαρχείο Ραφήνας για να εκκινήσει το έργο της καταγραφής των υλικών ζημιών.

Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών κος Σκουρλέτης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κο Φάμελο και τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής μεταβαίνουν στην Περιοχή της Κινέτας.

Μετά την αυτοψία στο πεδίο θα ακολουθήσει σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργών και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για την αξιολόγηση της κατάστασης και την λήψη περαιτέρω πρωτοβουλιών αντιμετώπισης της κρίσης.

Αναλυτικά η ενημέρωση από τον Δ. Τζανακόπουλο:

«Συνεχίζεται αυτή την ώρα μια μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις χτεσινές καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και για τη δασοπυρόσβεση.

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Η αστραπιαία εξέλιξη της πυρκαγιάς με 14 ταυτόχρονες εστίες σε τρία παράλληλα μέτωπα στην Ανατολική Αττική καθώς και η ταχύτητα του ανέμου που έφτανε σε ένταση ακόμη και τα 9 μποφόρ δημιούργησε εξαιρετικά δύσκολες επιχειρησιακές συνθήκες για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, εναέριες και επίγειες.

Η εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής έκανε πριν λίγη ώρα αναλυτική ενημέρωση για τις 10 πυρκαγιές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και για τις δυνάμεις που επιχειρούν.

Πέραν όμως της επιχείρησης πυρόσβεσης είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα παράλληλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης με κινητοποίηση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας αλλά και των Υπουργείων Υγείας, Μεταφορών, Άμυνας, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος καθώς και της Περιφέρειας Αττικής .

Από χθες μέχρι αυτή την ώρα έχουν κινητοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες μονάδες του Υπουργείου Υγείας στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ειδικότερα βρίσκονταν διαρκώς διαθέσιμα 38 ασθενοφόρα, 4 κινητές μονάδες και 2 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών. Μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Αττικής 156 ενήλικες από τους οποίους οι 11 είναι σοβαρά και βρίσκονται διασωληνωμένοι αλλά και 16 παιδιά των οποίων η ζωή δεν διατρέχει κίνδυνο.

Αυτή τη στιγμή δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 50 άτομα. Η πυροσβεστική σε συνεργασία με την αστυνομία συνεχίζουν το δύσκολο έργο της καταγραφής και η ενημέρωση θα είναι συνεχής.

Εξάλλου σκάφη του λιμενικού και μονάδα υποβρύχιων αποστολών χτενίζουν τις ακτές για εύρεση τυχόν εγκλωβισμένων ενώ μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβίσει συνολικά τουλάχιστον 715 άτομα κυρίως από την περιοχή Μάτι. Συνολικά κινητοποιήθηκε το σύνολο των σκαφών του λιμενικού, 12 στον αριθμό, αλλά και 30 ιδιωτικά σκάφη που συνέδραμαν στις επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και απεγκλωβισμού. Επίσης το Λιμενικό σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Υποδομών μερίμνησε για τη μεταφορά και τη διανυκτέρευση όλων των ανθρώπων που απεγκλωβίστηκαν.

Στις επιχειρήσεις αυτές συνέδραμε και το Πολεμικό Ναυτικό με μία φρεγάτα, δύο αρματαγωγά, τρία ελικόπτερα και τρία σκάφη ανορθόδοξου πολέμου.

Επίσης ειδικές δυνάμεις του στρατού ξηράς με 19 λέμβους και δυνάμεις του στρατού με μπουλντόζες , πυροσβεστικά και υδροφόρες αλλά και η πολεμική αεροπορία με πυροσβεστικά αεροσκάφη, εναέρια μέσα έρευνας και διάσωσης και μεταφορικά μέσα, συνέδραμαν στο συνολικό έργο αντιμετώπισης της κρίσης. Σε ετοιμότητα βρίσκονται επίσης τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής αλλά υπάρχει και ετοιμότητα διάθεσης κλινών σε στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. Τέλος, υπάρχει ετοιμότητα διάθεσης προσωπικού από τα Γενικά Επιτελεία σε εφαρμογή του σχεδίου Δευκαλίων της πολιτικής προστασίας.

Ακόμη αυτή τη στιγμή εκκινεί επιχείρηση μικτών περιπολιών Αστυνομίας, πυροσβεστικής και Στρατού για την αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών.

Αυτή τη στιγμή επίσης κλιμάκια της Κυβέρνησης μεταβαίνουν στο πεδίο για να γίνει αυτοψία και εκτίμηση της κατάστασης. Ειδικότερα: Ο ανπληρωτής Υπουργός υγείας μεταβαίνει στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου έχουν μεταφερθεί οι περισσότεροι από τους τραυματίες .

Ο Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με τον αν. υπουργό εσωτερικών κο Τόσκα και των αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος μεταβαίνουν στη Ραφήνα, το Μάτι και το Μαραθώνα όπου την ώρα αυτή εντοπίζεται το κύριο πρόβλημα στην Αττική. Τους Υπουργούς και τον Αρχηγό συνοδεύει κλιμάκιο 150 μηχανικών που θα εγκατασταθεί στο Δημαρχείο Ραφήνας για να εκκινήσει το έργο της καταγραφής των υλικών ζημιών.

Επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών κος Σκουρλέτης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κο Φάμελο και τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής μεταβαίνουν στην Περιοχή της Κινέτας.

Μετά την αυτοψία στο πεδίο θα ακολουθήσει σύσκεψη υπό τον ΠΘ στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργών και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για την αξιολόγηση της κατάστασης και την λήψη περαιτέρω πρωτοβουλιών αντιμετώπισης της κρίσης.

Επίσης πριν από λίγη ώρα ο ΠΘ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Κατά τη συνομιλία τους ο Κος Γιούνκερ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τόνισε την πρόθεσή της για την διάθεση των αναγκαίων μέσων και πόρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση από τις πυρκαγιές ενώ ο ΠΘ τον ενημέρωσε για την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Τέλος ο πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κο Μπορίσοφ ενώ αναμένεται αργότερα να έχει συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κο Ερντογάν και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κο Μακρόν».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα