Δ. Παπαδημούλης: Αν δεν παίξουν τις…. κουμπάρες Λαγκάρντ και Σόιμπλε, οι στόχοι είναι εφικτοί

Για να εφαρμοστούν πλήρως μέτρα και αντίμετρα πρέπει να πετύχουμε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018, που είναι 3,5% να επιτεχθεί. Είναι εφικτό, με προϋπόθεση να μην υπάρξει τρενάρισμα στην εκτέλεση της υποχρέωσης των δανειστών για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Να μην καθυστερήσουν παίζοντας τις κουμπάρες ΔΝΤ και Σόιμπλε», είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Προκόπη Αγγελόπουλο και Γιώργο Τραπεζιώτη.

 

Μετά τα όσα συμφωνήθηκαν στη Μάλτα, «αυτό που τώρα χρειάζεται να γίνει είναι να συμφωνηθεί και η ελάφρυνση του χρέους με μεσοπρόθεσμα μέτρα, μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις … είναι μέρος του πακέτου και είναι απαραίτητο προκειμένου να ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 22ης Μαΐου ή και νωρίτερα η δεύτερη αξιολόγηση», είπε ο κ.Παπαδημούλης.

Όπως σημείωσε, «το επόμενο βήμα είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα φέρει πτώση επιτοκίων για τα ομόλογα του Δημοσίου και κυρίως μεγάλη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις … πολύ σημαντικό για την προσέλκυση επενδύσεων για την ταχύτερη μείωση της ανεργίας».

Καθοριστικός θα είναι επίσης ο «περιορισμός της φοροδιαφυγής που θα επιτρέψει να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, με ταυτόχρονη ελάφρυνση όσων υπερφορολογούνται, μισθωτών, συνταξιούχων, μεγάλου κομματιού των μεσαίων στρωμάτων».

Υπογράμμισε επίσης ότι για το 2016, με συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, αυτό θα κλείσει και θα ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες ημέρες από τη Eurostat «ίσως και σε εξαπλάσιο επίπεδο, ως 3%».

Με αυτές τις επιδόσεις της Ελλάδας, «όλοι θεωρούν ότι ο στόχος του 1,75% για το 2017 θα επιτευχθεί, παρά τη ζημιά που προκάλεσε η καθυστέρηση της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση το πρώτο τετράμηνο».

Τόνισε ωστόσο ότι «για να εφαρμοστούν πλήρως μέτρα και αντίμετρα πρέπει να πετύχουμε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018, που είναι 3,5% να επιτεχθεί. Είναι εφικτό, με προϋπόθεση να μην υπάρξει τρενάρισμα στην εκτέλεση της υποχρέωσης των δανειστών για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Να μην καθυστερήσουν παίζοντας τις κουμπάρες ΔΝΤ και Σόιμπλε», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Είναι πλέον σαφές ότι το μπαλάκι βρίσκεται στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους», συνέχισε ο κ.Παπαδημούλης, «καθώς τα δημοσιονομικά έχουν συμφωνηθεί και των ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Η εκτίμησή μου είναι ότι η υπερβολική απαίτηση Σόιμπλε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια θα φύγει από το τραπέζι», ενώ θύμισε επίσης ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχαν υπογράψει για πρωτογενή πλεονάσματα 6,5% η κυβέρνηση Παπανδρέου και 4,5$% η κυβέρνηση Σαμαρά-Στουρνάρα-Βενιζέλου. «Εμείς προσπαθούμε το 3,5% να διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο και να κατέβει και πιο κάτω, για να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Εκτίμησε επίσης πως «η άποψη Σόιμπλε ότι δεν χρειάζεται προσδιορισμός και αποσαφήνιση από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μετά το τέλος του μνημονίου έχει ήδη ηττηθεί, δεν την επαναλαμβάνει. Οι συναντήσεις Μέρκελ-Λαγκάρντ έχουν οδηγήσει σε ένα είδος προσυμφώνου που να επιτρέπει και στο ΔΝΤ τη συμμετοχή του, μία θετική εισήγηση τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, αλλά και στη γερμανική πλευρά να μην έχει το ελληνικό θέμα ψηλά στην προεκλογική ατζέντα», είπε ο κ.Παπαδημούλης. Όπως εκτίμησε, «προς τα εκεί κινούμαστε και αυτό μας βοηθάει γιατί εκτός της σταθερής στήριξης στην γερμανική κοινωνία από την Αριστερά και τους Πράσινους, το τελευταίο διάστημα και οι Σοσιαλδημοκράτες έστειλαν σήμα στη Μέρκελ “μάζεψε κάπως το Σόιμπλε γιατί πάει να ανατινάξει την Ευρωζώνη”».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα