Δύσκολες διαπραγματεύσεις με νέους πρωταγωνιστές στη σύνοδο των G7

Ξεκινάει σήμερα η σύνοδος κορυφής των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών της Δύσης (G7), στην Ταορμίνα της Ιταλίας. Η ατζέντα της συνόδου, περιλαμβάνει δύσκολες διαπραγματεύσεις με νέους πρωταγωνιστές.

Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, η Ταορμίνα γίνεται “αστακός” για τη διήμερη σύνοδο του G7: 7.000 αστυνομικοί και στρατιώτες βρίσκονται επί ποδός, ενώ έχουν επανέλθει προσωρινά οι έλεγχοι σε όλα τα χερσαία σύνορα, λιμάνια και αεροδρόμια της Ιταλίας. Ο πληθυσμός της ειδυλλιακής πόλης υπερτριπλασιάζεται, καθώς έχουν εκδοθεί 30.000 διαπιστεύσεις για τις εθνικές αντιπροσωπείες, τους δημοσιογράφους, τις δυνάμεις ασφαλείας και το ιατρικό προσωπικό, που περιλαμβάνει ακόμη και ειδικούς για την αντιμετώπιση χημικού και βιολογικού πολέμου. Το “παρών” θα δώσουν και οι διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης, αν και η μορφολογία του εδάφους δεν ευνοεί κινητοποιήσεις. Πάντως 4.000 διαδηλωτές έδωσαν ήδη ραντεβού για το απόγευμα του Σαββάτου στις ακτές του Ιονίου, στην τοποθεσία Giardini Naxos. Η ονομασία αποτελεί υπενθύμιση της “Μεγάλης Ελλάδας”, καθώς την Ταορμίνα είχαν ιδρύσει στην αρχαιότητα έποικοι από τη Νάξο.

Η συνάντηση των πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών της Δύσης φαίνεται ότι εξάπτει την φαντασία των ξενοδόχων, πολλοί από τους οποίους ζητούν έως και 1.000 ευρώ την ημέρα για ένα δωμάτιο. Τα πολλά χρήματα όμως πρέπει να πάνε αλλού, προειδοποιούν οι διεθνείς ΜΚΟ. “Στην Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία και τη Νιγηρία περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με υποσιτισμό. Οι ηγέτες του G7 δεν πρέπει να φύγουν από την Ταορμίνα πριν αποφασίσουν να εκπληρώσουν επιτέλους τις υποσχέσεις τους για παροχή βοήθειας” προειδοποιεί ο Γιερν Καλίνσκι από την Oxfam. “Το G7 δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και πάλι με ευχολόγια” λέει ο Marwin Meier από την οργάνωση World Vision. Επιπλέον, η Oxfam επισημαίνει ότι πολλές από τις σημερινές ανθρωπιστικές κρίσεις προκαλούνται από τις πολεμικές συγκρούσεις ανά τον κόσμο και γι αυτό οι ισχυροί “θα πρέπει να επιστρατεύσουν όλη την πολιτική και διπλωματικη ισχύ τους προκειμένου να τερματιστούν αυτές οι συγκρούσεις”. Για να μην πούμε, συμπληρώνει, ότι έξι από τις επτά χώρες που απαρτίζουν το G7 εξάγουν και οι ίδιες όπλα σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Τέσσερις “καινούριοι” στο τραπέζι

Είναι ασυνήθιστο ότι από τους επτά ηγέτες που συμμετέχουν στη συνάντηση της Ταορμίνα οι τέσσερις είναι καινούριοι στην ομάδα του G7. Πρόκειται για τον νέο αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, τον 62χρονο Paolo Gentiloni που ορίστηκε πρωθυπουργός της Ιταλίας εν μέσω κρίσης, αλλά και την πρωθυπουργό της Βρετανίας (και του Brexit) Theresa May. Τα περισσότερα “ένσημα” σε G7 διαθέτει βέβαια η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel. Σε εκείνη υπολογίζουν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, προκειμένου να αρθρώσουν και να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους απέναντι στον Donald Trump. Αλλά η Merkel δεν έχει κανέναν λόγο να επιδιώξει την ανοιχτή αντιπαράθεση, καθώς μάλιστα σε λίγες εβδομάδες φιλοξενεί και εκείνη στο Αμβούργο μία εξίσου σημαντική διεθνή συνάντηση: τη σύνοδο κορυφής του G20.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του νέου αμερικανού προέδρου στην Ταορμίνα. Πολλοί πιστεύουν ότι το κλειστό κλαμπ του G7 προσφέρει την ιδανική αφορμή για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στον Trump και στους Ευρωπαίους σχετικά με το διεθνές εμπόριο, μετά την πρώτη διερευνητική επαφή της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Προς το παρόν οι διαφορές παραμένουν: ενώ η ΕΕ διαπραγματεύεται ή και επικυρώνει ήδη νέες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με σημαντικούς εταίρους, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, οι ΗΠΑ επιστρέφουν στον προστατευτισμό, εξετάζουν την καθιέρωση εμπορικών φραγμών και προκρίνουν τη σύναψη διμερών συμφωνιών με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η ατζέντα των επτά ισχυρών

Επιπλέον ο Donald Trump αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλά ερωτήματα για το προσφυγικό ζήτημα, τις εστίες κρίσης ανά τον κόσμο, την προστασία του κλίματος. Σε αυτό το σημείο θα επιμείνει ιδιαίτερα και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, καθώς η σχετική συμφωνία είχε υπογραφεί στο Παρίσι. Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May αναμένεται να θέσει επιτακτικά το θέμα της συνεργασίας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, ιδιαίτερα μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Μάντσεστερ. Ο πρωθυπουργος της Ιαπωνίας Shinzo Abe, ένας ακόμη βετεράνος της πολιτικής δίπλα στην Angela Merkel, θα ζητήσει μία ξεκάθαρη τοποθέτηση του G7 στην επαπειλούμενη διπλωματική κρίση με τη Βόρεια Κορέα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα