Δύο νεκροί στη Βενεζουέλα εν μέσω διαδηλώσεων και επεισοδίων

Νεκροί έπεσαν ένας υποψήφιος και ένας ακτιβιστής στη Βενεζουέλα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκλογές της Συντακτικής Συνέλευσης.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, που συμμετείχε σε διαμαρτυρία εναντίον της κυβέρνησης Maduro, έπεσε νεκρός από πυρά. Λίγη ώρα νωρίτερα, οι εισαγγελικές αρχές επιβεβαίωναν πως ένας υποψήφιος είχε δολοφονηθεί στο σπίτι του.

Υπενθυμίζεται πως όσοι συμμετέχουν στις εκλογές είναι φιλοκυβερνητικοί καθώς η αντιπολίτευση έχει δηλώσει πως θα απέχει από την αμφιλεγόμενη διαδικασία.

Εν μέσω διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων

Σε τεταμένο κλίμα τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 6 το πρωί, τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου οι ψηφοφόροι να εκλέξουν τα 545 μέλη αυτού του Σώματος που θα διαθέτει υπερεξουσίες. Η διάρκεια της θητείας του νέου Κογκρέσου παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη.

“Βρισκόμαστε στην παραμονή μιας μεγάλης εκλογικής νίκης. Δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη Συντακτική. Είναι ήδη πολιτική πραγματικότητα” είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Maduro σε μια συγκέντρωση, το Σάββατο.

Κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, ο πρόεδρος πέτυχε τον στόχο του, παρά τις διαδηλώσεις που, εδώ και τέσσερις μήνες, ζητούν την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Θάνατοι από σφαίρες, λιντσαρίσματα, καμένα κτίρια και οχήματα, πόλεις που σχεδόν παρέλυσαν από τα δακρυγόνα, πετροπόλεμος και βόμβες μολότοφ επιδείνωσαν την κρίση σε μια χώρα πολωμένη και στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Αφού απέτυχε να σταματήσει τις εκλογές με τις διαδηλώσεις, τις απεργίες, τους αποκλεισμούς, η αντιπολίτευση έχει καλέσει σήμερα τους οπαδούς της να συγκεντρωθούν στο Καράκας και να στήσουν οδοφράγματα σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση απειλεί να οδηγήσει στη φυλακή όσους παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Απόπειρα κομμουνιστικής δικτατορίας καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός “Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας” (MUD) απορρίπτει τη Συντακτική Συνέλευση με το αιτιολογικό ότι ο πρόεδρος Maduro θα έπρεπε προηγουμένως να υποβάλει σε δημοψήφισμα την πρόθεσή του για την ανάδειξη ενός τέτοιου σώματος. Υποστηρίζει επίσης ότι οι εκλογές αυτές οργανώνονται με τρόπο ώστε η κυβέρνηση να καταφέρει να ελέγξει τη Συντακτική Συνέλευση, εγκαθιδρύοντας κομμουνιστική δικτατορία.

Ο πρόεδρος από την πλευρά του θεωρεί τη Συντακτική Συνέλευση αναγκαία ώστε να σταματήσει η βία και να σωθεί η οικονομία της χώρας η οποία, παρά τον πετρελαϊκό πλούτο της, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα.

Διεθνείς ανησυχίες

Οι σημερινές εκλογές προκαλούν επίσης ανησυχίες για επιδείνωση του χάους. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες καλώντας τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Βενεζουέλα ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν προσωρινά τις πτήσεις τους προς τη χώρα.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) ανακοίνωσε ωστόσο ότι όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές και ο στρατός εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Λόγω των “απειλών της αντιπολίτευσης” οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της κοινότητάς τους. Η επικεφαλής του CNE διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι έχουν στηθεί σχεδόν όλα τα εκλογικά τμήματα, όμως κατήγγειλε ότι σε ορισμένες πόλεις σημειώθηκαν επιθέσεις και ορισμένα από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην ψηφοφορία πυρπολήθηκαν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα