Διστακτική άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικά αλλά διστακτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αναζητώντας τον καταλύτη που θα του δώσει τα “καύσιμα” να συνεχίσει την αντίδραση που δειλά δειλά άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,45% στις 765,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,67 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.027,33 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,87% στις 855,40 μονάδες.

Το βλέμμα της αγοράς παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στην επενδυτική στρατηγική για το 2019 που εκπονεί το Υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ, με τις πληροφορίες του Capital.gr να αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός θα είναι με ανά τρίμηνο στόχους σε πλήρη συνέργεια με τον ESM. Στόχος η προσεκτική σχεδίαση “επιλεκτικών” εξόδων (χωρίς, βεβαίως, να αποκλείονται εκπλήξεις αν πληρούνται οι προϋποθέσεις) και, κυρίως, ο σχεδιασμός της πλήρους επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.

Στα σχέδια είναι νέος γύρος επαφών με επενδυτές όχι μόνο στην Ασία, αλλά και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και η προσπάθεια συνεχούς ενημέρωσης για την πορεία της οικονομίας και των προοπτικών της.

Το κλίμα, πάντως, στις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μαζί με στελέχη του ΟΔΔΗΧ ήταν θετικό. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι υπήρχε θετική αντιμετώπιση της συμφωνίας για το χρέος, με μόνες ενστάσεις τη διασφάλιση της ανάπτυξης και της ευμάρειας των ελληνικών τραπεζών.

Πάντως, όπως αναφέρει ο Ν. Καυκάς της Merit, η συντήρηση του καλού κλίματος στο εξωτερικό διατηρεί τον γενικό δείκτη σε μία συσσώρευση, από την οποία θα απαιτηθεί αύξηση του τζίρου για να υπάρξει διαφυγή. Κατοχύρωση των 770-775 μονάδων ενδεχομένως να τροφοδοτήσει σενάρια για υψηλότερα επίπεδα χωρίς να έχουμε αυξημένες προσδοκίες στην παρούσα φάση.

Από τη μεριά του, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance επισημαίνει τις σημαντικές διαφορές μεταξύ γενικού δείκτη και FTSE 25, με τις 2.000 μονάδες να γίνονται κοντινή στήριξη στον f25 με στόχο τις 2.060 μονάδες, ενώ ο ΓΔ πρέπει να σπάσει τις 762 μονάδες σε κλείσιμο για να δώσει τάση για τις 790 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα σημειώνουν κέρδη 2,53% και 2,31% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΔΕΗ, Σαράντη, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο και Eurobank. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχαλκο, Grivalia, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, Τιτάν, Jumbo, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, ήπιες απώλειες καταγράφουν οι Φουρλής, ΕΕΕ, ΟΤΕ, Aegean, Λάμδα και Motor Oil, αν και όλες εξ αυτών στην έναρξη της συνεδρίασης κινήθηκαν και σε θετικά εδάφη. Νευρικότητα στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα