Διστακτική άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Νέα προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης καταγράφεται σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ναι μεν κινείται θετικά, αλλά η νευρικότητα δεν έχει εξαλειφθεί από το ταμπλό, με τους πωλητές να ανακόπτουν κάθε κίνηση πειστικής ανόδου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,37% στις 789,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,1 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,34% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.070,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 1,05% στις 911,40 μονάδες.

Η αγορά παρακολουθεί και τον σημερινό γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ του διαπραγματευτικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με στόχο μέσα στο επόμενο 48ωρο να υπάρξει η τεχνική συμφωνία (SLA) με βάση γραπτό κείμενο το οποίο οριστικοποιείται από τους θεσμούς. Σε αυτό το κείμενο θα καταγραφούν ποιες δράσεις πρέπει να ψηφισθούν/εφαρμοστούν μέχρι τις 15 Ιουνίου, ούτως ώστε να αποτελέσουν μέρος της επιχειρούμενης συνολικής πολιτικής συμφωνίας της 21ης Ιουνίου και ποιες θα γίνουν… αργότερα.

Η αγορά ενσωματώνει δηλαδή το “σπάσιμο” στα δύο των 88 προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης που περιέγραφε χθες το Capital.gr. Αυτό θα αποτελέσει τη “μαγιά” της εποπτείας η οποία διαμορφώνεται για τη μεταμνημονιακή εποχή, με το ΔΝΤ να έχει ήδη κάνει σαφές ότι θα μετέχει σε αυτή, έστω και με τεχνικό ρόλο, αν δεν καταστεί εφικτή η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και μετά το 2030.

Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με τον Ν. Καυκά της Merit, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο των 900 μονάδων, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε υψηλότερα. Οι εξελίξεις στο εξωτερικό είναι εκείνες που πιθανότατα θα κατευθύνουν τον Γενικό Δείκτη, ωστόσο μια διαφαινόμενη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης θα βοηθούσε σημαντικά το κλίμα στην παρούσα φάση.

Βραχυπρόθεσμα καθοριστική είναι η στήριξη της αγοράς στην περιοχή των 770-780 μονάδων, η οποία αποτελεί το κάτω όριο του ανοδικού καναλιού εντός του οποίου διαπραγματεύεται ο Γενικός Δείκτης από το ιστορικό χαμηλό των 440 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2016, καταλήγει ο κ. Καυκάς.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 2,14%, συνεχίζοντας την αντίδραση που άρχισε χθες, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΔΕΗ, Εθνική, Μυτιληναίο και Eurobank. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τιτάν, Alpha Bank, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Jumbo και Grivalia.

Στον αντίποδα, η Folli Follie σημειώνει απώλειες 2,19%, ενώ χαμηλότερη του 1% είναι η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Βιοχαλκο, ΕΕΕ και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή οι Aegean και Λάμδα.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα