Διπλωματικές αντιδράσεις Ισπανίας και Βρετανίας στην πολιτική της Β. Κορέας

Κλήθηκε σήμερα στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο, προκειμένου να του επιδοθεί νότα διαμαρτυρίας ενώ παράλληλα η Μαδρίτη απαίτησε την μείωση του αριθμού των Βορειοκορεατών διπλωματών στην Ισπανία.

Νωρίτερα σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ. Μέι και ο Ιάπωνας ομόλογός της Σ. Άμπε, συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την απειλή της Βόρειας Κορέας.

“Κάλεσα τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας (στο υπουργείο Εξωτερικών) σήμερα και δήλωσα με σαφήνεια πόσο κατηγορηματικά καταδικάζει το Ηνωμένο Βασίλειο την εκτόξευση ενός πυραύλου μέσου βεληνεκούς πάνω από την Ιαπωνία” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μαρκ Φιλντ, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ασίας και Ειρηνικού.

“Οι επικίνδυνες πράξεις της Βόρειας Κορέας παραβιάζουν πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και απειλούν τη διεθνή ασφάλεια (…) Καλώ το καθεστώς να τερματίσει την παράνομη επιδίωξή του να αποκτήσει πυρηνικούς και βαλλιστικούς πυραύλους και να επιστρέψει στον διάλογο με τη διεθνή κοινότητα”, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στην Μαδρίτη κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας προκειμένου να του καταστεί σαφής η καταδίκη της Μαδρίτης για την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου και τις πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, απαιτώντας παράλληλα την μείωση του αριθμού των βορειοκορεατών διπλωματών στην χώρα.

Το ισπανικό ΥΠΕΞ δεν διευκρίνισε τον αριθμό των διπλωματών που επιθυμεί να αποχωρήσουν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα