ΔΙΚΤΥΟ: Η Κεντροαριστερά σε τροχιά ΠΑΣΟΚ

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην κεντροαριστερά η οποία κινείται σε… τροχιά ΠΑΣΟΚ απασχολούν μεταξύ άλλων το Δελτίο πολιτικής ανάλυσης και εκτίμησης του ΔΙΚΤΥΟΥ.

Όπως έχει επισημανθεί αρκετές φορές στις αναλύσεις του ΔΙΚΤΥΟΥ, ειδικά κατά την περίοδο συμμετοχής στην επιτροπή διαλόγου που είχε συσταθεί το 2016 από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι με σκοπό την δημιουργία ενός νέου σχήματος, ανάλογα με τις διαδικασίες που θα ακολουθούνταν, θα διαφαινόταν και η ισορροπία δυνάμεων στο όποιο νέο σχήμα προέκυπτε. Τελικώς η πρωτοβουλία των κινήσεων και των διαδικασιών, προήλθαν και συντονίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τον κυρίαρχο (μετά τις εκλογές του 2015) και πιο ισχυρό ιστορικά και οργανωτικά πόλο της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, οπότε ήταν απολύτως λογικό και η κορύφωση των διαδικασιών, έτσι όπως συμφωνήθηκαν και υλοποιήθηκαν με τις εκλογές του επικεφαλής, να πιστοποιήσει την επικράτηση του ισχυρότερου αυτού πόλου.

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα, δεν ανέδειξε απλώς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κι ένα ακόμα σημαντικό στέλεχος του, ως τους νικητές του Α’ γύρου ανάμεσα σε πληθώρα υποψηφίων που δεν ανήκαν στον κομματικό κορμό, αλλά επισφράγισε και την οργανωτική, πληθυσμιακή και πολιτική επικράτηση του, επί όλων των κομμάτων, σχημάτων και προσώπων συμμετείχαν στο εγχείρημα.

Σύμφωνα με το ΔΙΚΤΥΟ, ο “πλανήτης ΠΑΣΟΚ”, κατάφερε να προσελκύσει σε τροχιά γύρω του όλα τα υπόλοιπα ουράνια σώματα της δημοκρατικής παράταξης και με την βαρύτητά του να καθορίσει τις σχέσεις του νέου σχήματος.

Το ζητούμενο από εδώ και πέρα βέβαια είναι κατά πόσο οι όποιες διαδικασίες, θέσεις και πρόσωπα, ακολουθήσουν και η συνολική μάζα όλων των σωμάτων της κεντροαριστεράς θα καταφέρουν να επηρεάσουν συνολικά το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα και θα αποτελέσουν μηχανισμό αλλαγής των ισορροπιών και των δεδομένων. Η ποιοτική αποτύπωση πάντως του εκλογικού αποτελέσματος, δείχνει πως παρά την πολύ σημαντική κινητοποίηση και συμμετοχή χιλιάδων πολιτών στην εκλογική διαδικασία, η τροχιά δεν διευρύνθηκε σημαντικά προς τα αχαρτογράφητα σημεία του ορίζοντα αλλά ισχυροποίησε περισσότερο και μαζικοποίησε τα ήδη υπάρχοντα. Ο τρόπος ολοκλήρωσης των διαδικασιών, οι προγραμματικές πρωτοβουλίες και οι πολιτικές εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα, θα αναδείξουν το “εκτός παραδοσιακής τροχιάς” μέγεθος επιρροής και ισχύος.

Το ΔΙΚΤΥΟ στο Δελτίο πολιτικής ανάλυσης και εκτίμησης ασχολείται επίσης με τα διαφέροντα στοιχεία για το μέλλον της ΕΕ με τους πολίτες να προβλέπουν δύσκολο το μέλλον της νέας γενιάς, αλλά μονόδρομο την ΕΕ για τους νέους και την πολιτική αναταραχή στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα