Δημοσιογράφος της WSJ καταδικάστηκε στην Τουρκία για «τρομοκρατική προπαγάνδα»

Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και ενός μήνα καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο δημοσιογράφος της Wall Street Journal για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αναλυτικότερα, το δικαστήριο καταδίκασε ερήμην τη δημοσιογράφο για προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, του κουρδικού ένοπλου αυτονομιστικού κινήματος PKK, ανέφερε η εφημερίδα την Τρίτη.

Η Αϊλά Αλμπαϊράκ, δημοσιογράφος της WSJ με διπλή—τουρκική και φινλανδική—υπηκοότητα, καταδικάστηκε για ένα κείμενό της που είχε δημοσιευθεί το 2015 με θέμα τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τους αντάρτες του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Πρόκειται για «μια ανυπόστατη ποινική κατηγορία και μια εντελώς απαράδεκτη καταδίκη για ένα ισορροπημένο ρεπορτάζ της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» τόνισε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τζέραρντ Μπέικερ.

Η Αλμπαϊράκ, η οποία βρίσκεται το τρέχον διάστημα στις ΗΠΑ, πρόκειται να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η καταδίκη της δημοσιογράφου καταγράφεται εν μέσω των προστριβών ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, με πιο πρόσφατη την αμοιβαία αναστολή της έκδοσης θεωρήσεων που ανακοινώθηκε την Κυριακή, εξέλιξη που σήμανε την περαιτέρω επιδείνωση των ήδη τεταμένων σχέσεων.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύμμαχοι της Τουρκίας στη Δύση τονίζουν ότι η κατάσταση ως προς τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου επιδεινώνεται, ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016, κι εκφράζουν φόβους περί παρέκκλισης της Τουρκίας σε μια αυταρχικότερη μορφή διακυβέρνησης.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 οι αρχές έχουν φυλακίσει περίπου 50.000 ανθρώπους ενόψει των προσαγωγών τους σε δίκες και έχουν απομακρύνει από τις θέσεις τους άλλους 150.000.

Στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων, περίπου 150 ΜΜΕ έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τη λειτουργία τους και τουλάχιστον 160 δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Τούρκων Δημοσιογράφων.

«Με δεδομένο το σημερινό κλίμα στην Τουρκία, αυτή η φρικτή ετυμηγορία δεν θα έπρεπε να με εκπλήξει, αλλά το έκανε», τόνισε η ίδια η Αλμπαϊράκ στην εφημερίδα για την οποία εργάζεται.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα