Δηλώσεις Γ. Μπαλάφα για το προσφυγικό

Μιλώντας σήμερα στον ρ/σ Νorth Fm ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας τόνισε πως: «Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, δεν είναι ένα ζήτημα του οποίου έχεις βρει την λύση, το λύνεις και τελειώνει. Είναι μια συνεχής προσπάθεια για το καλύτερο»

Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, δεν είναι ένα ζήτημα του οποίου έχεις βρει την λύση, το λύνεις και τελειώνει. Είναι μια συνεχής προσπάθεια για το καλύτερο. Μια προσπάθεια που πρέπει να συνταιριάξεις τα δεδομένα των Ελλήνων με την αλληλεγγύη προς αυτόν τον κόσμο που έχει διωχθεί από τη χώρα του λόγω των πολέμων ή λόγω των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Προσπαθούμε να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης τους, ένα τμήμα τους να ενταχθεί μέσα από την εκπαίδευση και τις άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες και φυσικά παλεύουμε να κινηθεί η Ευρώπη – και αναφέρομαι στα κλειστά σύνορα – αλλά και στην επίσπευση των διαδικασιών για τη μετεγκατάσταση, κατά έναν αναλογικό τρόπο, των προσφύγων-μεταναστών στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ώστε να μην υφίσταται η Ελλάδα και η Ιταλία, αυτήν την υπέρμετρη πίεση».

Σχετικά με τις αντιδράσεις για τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο και αν υπάρχουν πολιτικοί υποκινητές, ο κ. Μπαλάφας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θα μπορούσα να καταλάβω την ανησυχία ενός καλοπροαίρετου γονιού για τα καινούριο, το διαφορετικό ή το ξένο. Το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Υγείας, έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης και όλος ο κόσμος έχει πειστεί ότι τα παιδιά αυτά, από 6 έως 13 χρονών, να παρακολουθούν, σε απογευματινές ώρες, μαθήματα για να γνωρίσουν τη χώρα μας, τη γλώσσα μας. Η κυβέρνηση και τα υπουργεία μας στέκονται αποφασιστικά απέναντι στο μίσος για τα μικρά αυτά παιδιά, από μια μειοψηφία ανθρώπων που καπηλεύονται τις ανησυχίες ορισμένων γονιών και να δημιουργήσουν προβλήματα. Οι Έλληνες των περιοχών αυτών αλλά και οι εκπαιδευτικοί δέχονται την κατάσταση και προσφέρουν εκπαίδευση στα μικρά αυτά παιδιά. Η παροχή της ελληνικής παιδείας είναι και ήταν πάντα το ατού της χώρας μας.

Τους πολιτικούς προγόνους αυτών των ανθρώπων με τις μαύρες μπλούζες που το παίζουν «τσαμπουκάδες», δεν τους θυμάμαι σε δύσκολες ώρες της Ελλάδας. Ήταν πάντα με τους Γερμανούς, με την χούντα αργότερα και δεν θα επιτρέψουμε να κάνουν αυτοί ότι θέλουν. Όπως είπα μπορώ να κατανοήσω τις πιθανές ανησυχίες κάποιων κατοίκων και γονιών αλλά ο τρόπος που έχουν λειτουργήσει τα υπουργεία μας, πιστεύω ότι έχουν καλύψει τις ανησυχίες αυτές.

Υπάρχει ένα κόμμα, μια οργάνωση και αναφέρομαι στην Χρυσή Αυγή, που είναι ενάντια στα μέτρα αυτά, αλλά ορισμένες φορές ο τρόπος που λειτουργούν και κάποια άλλα κόμματα δεν παρουσιάζει ένα αποφασιστικό μέτωπο ενάντια στην λογική και πρακτική του μίσους και του διχασμού. Θα ήθελα μερικές φορές να είναι πιο ξεκάθαρες οι θέσεις τους και αυτή την προσπάθεια κάνουμε σαν υπουργείο. Οι Έλληνες οφείλουμε από την ιστορία και την παράδοση μας να στεκόμαστε διαφορετικά απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις.. Αυτά τα ζητήματα χρειάζονται εθνική αλλά και πανευρωπαϊκή προσπάθεια».

Σχετικά με την αξιολόγηση και το Eurogroup, o κ. Μπαλάφας τόνισε:

«Η παρουσία και του κ. Τσακαλώτου χθες στη βουλή, η παρουσία και ομιλία του πρωθυπουργού σήμερα, οδηγούν σε κατάρρευση, την όποια σπέκουλα και προπαγάνδα της ΝΔ, που είχε «ρίξει όλα της τα λεφτά» στο να μην κλείσει η αξιολόγηση. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έλεγε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση αλλά θέλει να πέσει ο Τσίπρας. Ούτε εκλογές θα γίνουν λοιπόν, ούτε ο Τσίπρας θα πέσει, ούτε Grexit θα γίνει. Που είναι τώρα ο λαλίστατος κ. Μητσοτάκης. Στο Eurogroup υπήρχε μια προσυμφωνία, μια πολιτική συμφωνία, ένα πλαίσιο ότι προχωράμε για να κλείσουμε την αξιολόγηση. Τα συγκεκριμένα μέτρα και αντίμετρα όπως αποφασίστηκε, ώστε να υπάρχει μηδενική δημοσιονομική επιβάρυνση, αυτά θα αποφασιστούν από την Τρίτη και μετά με τη συζήτηση επί των τεχνικών θεμάτων. Από εκεί και πέρα, ότι επιτεύχθηκε, επιτεύχθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Και εμείς δεχθήκαμε να ψηφίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα κάποια μέτρα που θα ενεργοποιηθούν μετά το 2019. Το δε ΔΝΤ υποχώρησε από την απαίτηση για μέτρα 4,5 δισεκατομμυρίων σε αυτή τη φάση και υπήρξαν και άλλα θετικά.

Δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο για τα μέτρα που θα ληφθούν, εκείνο που αποφασίστηκε είναι το πλαίσιο, ότι θα υπάρξουν μέτρα και αντίμετρα ώστε να υπάρχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο και θα μπουν στο τραπέζι τα διάφορα σενάρια. Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα τριετές πρόγραμμα ώστε να πάρει τα απολύτως αναγκαία 86 δισεκατομμύρια και το καλοκαίρι του 2018 να βγούμε από το πρόγραμμα αυτό.

Πιστεύω ότι το λογικό πακέτο που θα διαμορφώσουμε με τις αμοιβαίες υποχωρήσεις, θα ψηφιστεί από τη βουλή και ίσως και κάποια από το κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για τις δηλώσεις του κ. Ν. Φίλη για συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ :

«Αν το ΠΑΣΟΚ ξεπεράσει τον εναγκαλισμό με τον νεοφιλελευθερισμό μπορούμε να βρούμε κοινό βηματισμό. Εδώ εμείς βρήκαμε κοινό βηματισμό, θετικά το λέω, με ένα κόμμα με το οποίο μας χώριζαν σημαντικές διαφορές και στο όνομα του εθνικού συμφέροντος προχωρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Προφανώς μπορεί να υπάρξουν και άλλα τέτοια δείγματα, ωριμάζοντας οι συνθήκες.

Εμείς τιμάμε την συνεργασίας μας με τους ΑΝΕΛ και είναι νομιμοποιημένη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα