ΔΕΗ: Η συμφωνία κλείνει χωρίς να συμπεριλαμβάνει τα υδροηλεκτρικά

Δείχνει να κλείνει το πακέτο των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, με ένα πιο εύπεπτο για την κυβέρνηση κείμενο που αφήνει ικανοποιητικά περιθώρια πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης, σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις των δανειστών.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η μεγαλύτερη διευκόλυνση από τους πιστωτές προς την κυβέρνηση είναι η απόσυρση της αρχικής τους πρότασης αποτύπωσης στη συμφωνία δέσμευσης για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων εάν χρειαστεί. Στο ενεργειακό σκέλος του κειμένου του Staff Level Agreement, εάν δεν υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής, δεν θα γίνεται καμία αναφορά σε πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων αλλά μια γενική δέσμευση για εναλλακτικά δομικά μέτρα, εφόσον αποτύχει ο στόχος για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Η συμφωνία θα περιορίζεται σε δέσμευση της χώρας να παρουσιάσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο σχέδιο προσαρμογής στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη. Το κείμενο που παρέλαβε στα χέρια της η κυβέρνηση με την έλευση των θεσμών στην Αθήνα και πάνω στο οποίο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να «κλειδώσουν» κρίσιμες λεπτομέρειες αναφέρεται σε πώληση περίπου 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Οι θεσμοί επέμεναν να μπει στη συμφωνία αναλυτικός κατάλογος των προς πώληση μονάδων και ορυχείων, θέση που τελικά φέρεται να πήραν πίσω αναγνωρίζοντας το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι πρόκειται για πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί χρόνο προετοιμασίας. Έτσι φαίνεται να έγινε αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης να παρουσιάσει τον εν λόγω κατάλογο μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Στο τελικό κείμενο, δεν θα υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση market test από τη ΔΕΗ, έναντι της αρχικής πρότασης για market test τον Σεπτέμβριο.

Οι απαιτήσεις των πιστωτών αμβλύνθηκαν με παρέμβαση του Γάλλου επιτρόπου Pierre Moscovici, ο οποίος φέρεται να διαβεβαίωσε ότι το αναγκαίο άνοιγμα της αγοράς θα γίνει με απόφαση της Ε.Ε., αφού ως γνωστόν βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της DGcomp για πιθανή κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, η ολοκλήρωση της οποίας θα ξαναβάλει στο τραπέζι την πώληση υδροηλεκτρικών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα