Γ. Σταθάκης: Αισιοδοξώ για έξοδο από το μνημόνιο με καλή ρύθμιση του χρέους

Αισιόδοξος για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια “με καλή ρύθμιση του χρέους” εμφανίσθηκε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον νέο νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες ο κ Σταθάκης δήλωσε:

“Θεωρώ ότι θα υπάρξουν και οι τρεις προϋποθέσεις εξόδου, μια καλή ρύθμιση του χρέους, η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και η πρόσβαση στις αγορές που θεωρώ ότι θα έχει ενισχύσει αυτό που είναι σημαντική προϋπόθεση, το απόθεμα”.

Αναλύοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ενεργειακές κοινότητες, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι κεντρική ιδέα είναι ο νέος κύκλος επενδύσεων στις ενεργειακές πηγές να έχει στο επίκεντρο του τις ενεργειακές κοινότητες.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε “να υπάρξει διάχυση της παραγωγής να είναι αποκεντρωμένη να είναι τοπική με ισχυρά κριτήρια τοπικότητας”

Παράλληλα τόνισε: “Η κεντρική ιδέα είναι να “ανοίξουμε” τον χώρο παραγωγής ενέργειας στο σύνολο των καταναλωτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια πολυκατοικία, ένα χωριό, μια κοινότητα, ένας δήμος μπορούν να παράγουν την ενέργεια τους. Είναι ένα σχέδιο το οποίο ουσιαστικά λέει ότι επιτρέπεται ο συμψηφισμός της κατανάλωσης με την παραγωγή ενέργειας”.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να στραφούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και να γίνουν, όπως ανέφερε, οι ίδιοι παραγωγοί. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι ενεργειακές κοινότητες έχουν εξ ορισμού κίνητρα διότι όπως εξήγησε λαμβάνουν αυτόματα αδειοδότηση, καθώς δεν περνούν από τη γραφειοκρατία που περνούν οι παραγωγοί ΑΠΕ, έχουν πρόσβαση διασύνδεσης και μια σειρά από ενεργειακά κίνητρα.

Παράλληλα ανέφερε ότι τον επόμενο μήνα θα εκδοθούν τα τεύχη δημοπράτησης και θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα