Γ. Μπαλάφας: Τα πράγματα στη χώρα μπαίνουν σε μια σειρά

giannis-mpalafas_0Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Ε, στη Φαίη Μαυραγάνη.

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

Για την Τράπεζα Αττικής

Τώρα πάει να μπει μια τάξη στην Τράπεζα Αττικής, με τον διορισμό του κ. Ρουμελιώτη και του κ. Πανταλάκη, που μπήκαν με δική μας ευθύνη. Δεν είχαμε εμείς τον απόλυτο έλεγχο και δεν μπορούμε να έχουμε την ολοκληρωμένη ευθύνη για τα προηγούμενα χρόνια. Η Τράπεζα της Ελλάδας έστειλε το πόρισμα για το 2015-2016 πριν από λίγες ημέρες, το οποίο θα συζητηθεί και θα κριθεί. Είναι εντυπωσιακό ότι δεν έστειλε αντίστοιχο πόρισμα η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2011-2014. Θα δούμε για το 2015-2016 ποιοί είναι οι δανειολήπτες και αν τα δάνεια τους εξυπηρετούνται. Κανείς άλλωστε δεν είναι εναντίον της νόμιμης και της σωστής δανειοδότησης. Το θέμα μας είναι εάν τα δάνεια που δόθηκαν επί παλαιότερων κυβερνήσεων εξυπηρετούνταν ή όχι. Για να γίνουν αλλαγές συναντούμε σοβαρές αντιδράσεις. Όπου υπάρχουν ευθύνες, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αποδοθούν και δεν παρέχουμε προστασία σε κανέναν.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Θα ήθελα να εξηγήσω πως προέκυψε το νούμερο τέσσερα για τις τηλεοπτικές άδειες. Εμείς ξεκινήσαμε λέγοντας ότι θέλουμε κανάλια που δεν συνδυάζουν την πληροφόρηση του ελληνικού λαού με άλλες δραστηριότητες που είναι συζητήσιμες, όπως κρατικές προμήθειες, έργα, εργολαβίες κλπ.

Υπολογίσαμε λοιπόν, τι έσοδα έχουν τα κανάλια από την διαφήμιση, που είναι η βασική νόμιμη πηγή εσόδων τους δηλαδή. Πόσο χρειάζεται ένα κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας για να λειτουργήσει; Τα νούμερα όλοι τα ξέρουμε. Κάνοντας αυτόν τον υπολογισμό βγάλαμε τον αριθμό τέσσερα. Εάν βελτιωθεί η οικονομία μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός. Αμφιβάλλετε ότι κάποια κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας αντιμετώπιζαν την λειτουργία τους με άλλο τρόπο, καλύπτοντας την “χασούρα” τους με άλλα μέσα;

Θα πω για άλλη μια φορά, η πληροφόρηση του ελληνικού λαού είναι δημόσιο αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα. Πρέπει και στην Ελλάδα, όπως σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, οι συχνότητες για τα κανάλια, ιδιαιτέρως αυτών με πανελλαδική εμβέλεια, να είναι το αντικείμενο ενός καλώς εννοούμενου και απόλυτα διαφανούς διαγωνισμού. Αυτό που έγινε δηλαδή. Εδώ χρειάζεται άδεια για να πάρεις ταξί. Πρέπει να υπάρχουν προδιαγραφές. Όποιος παίρνει μια τηλεοπτική άδεια, διαφωνείτε ότι θα πρέπει να καταβάλλει και το αντίστοιχο τίμημα;

Για το πρόγραμμα της κυβέρνησης

Τα πράγματα στην χώρα αυτήν την στιγμή μπαίνουν σε μια σειρά. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης. Παίρνουμε την υποδόση με την ψήφιση των προαπαιτούμενων την επόμενη εβδομάδα, προχωράει η δεύτερη αξιολόγηση για τα εργασιακά, προχωράμε στην ελάφρυνση του χρέους, προχωράμε το 2017, στην έκδοση ομολόγων για να δούμε το θέμα των capital controls και να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και το 2018 έχουμε το τέλος του προγράμματος, έκδοση ομολόγων και κανονικότητα στην οικονομία. Όταν υπάρχει αυτός ο χάρτης με συγκεκριμένη πορεία και ρεαλισμό, όλοι όσοι νιώθουν ότι βήμα-βήμα αμφισβητείται η εξουσία και η ασυδοσία τους αντιδρούν έντονα, είτε είναι αξιωματική αντιπολίτευση είτε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι “βαρόνοι” των μέσων ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα