Γ. Μπαλάφας: Συμφέρον της χώρας μας μια δημοκρατική, ενωμένη Ευρώπη

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε χθες 8 Μαρτίου, στο κανάλι Action 24 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα.

 

Ο υφυπουργός σχολίασε, μετά από ερώτημα του κ. Τράγκα εάν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα φτάσει το 2019 ως συμπαγής κορμός και αν θα ψηφιστούν πιθανά μέτρα στη Βουλή:

«Δεν είναι ζήτημα ψηφίζεις ή δεν ψηφίζεις τα μέτρα, πρέπει να σκεφτούμε από πού ξεκινάμε και σε ποιο πλαίσιο κινούμαστε. Βρισκόμαστε σε ένα ακήρυχτο πόλεμο διαρκείας σε διεθνές επίπεδο, ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στη χώρα μας. Όταν εξέλιπε η προηγούμενη ισορροπία, κοινωνικά συμβόλαια, γεωστρατηγική τάξη πραγμάτων, ο κόσμος βρέθηκε σε ένα κενό, σε μια ρευστή κατάσταση και το ζήτημα είναι ποιες θα είναι οι κοινωνίες τις επόμενες δεκαετίες. Θα έχουμε κοινωνίες μόνιμης λιτότητας και καταστολής ή μπορούμε και πρέπει να υπάρξουν κοινωνίες όπου η δικαιοσύνη και η δημοκρατία θα είναι παρούσες;

Εμείς θεωρούμε ότι το συμφέρον της χώρας μας είναι να υπάρχει μια δημοκρατική, ενωμένη Ευρώπη, μια Ευρώπη που ιεραρχεί ψηλά τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης και να είμαστε ισότιμο μέλος αυτής της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που δεν είναι τόσο δημοκρατική όσο θα θέλαμε.

Αν σκεφτόμαστε τι έχουν πει οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά καιρούς, όπως και ο κ. Τόμσεν ή τι λάθη έχει κάνει το ΔΝΤ, θα έπρεπε να τρέχουμε να φύγουμε… Το ζήτημα είναι πέρα από το συναίσθημα. Το θέμα είναι η ψυχρή λογική. Αν μια χώρα με τα μέτρα της Ελλάδας βρεθεί μόνη της σε έναν κόσμο τρομερά ρευστό, με πολλές ανασφάλειες, το τίμημα θα είναι πολύ μεγάλο. Και δεν μιλάω μόνο για το οικονομικό ζήτημα. Πέρα από τις οικονομικές διαστάσεις, σε μια πιθανή απομόνωση της Ελλάδας, μπορεί η Ευρώπη να πει στον κ. Ερντογάν να στείλει μερικές χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα και με τα βόρεια σύνορά μας κλειστά».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μας χρηματοδοτεί για το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο κ. Μπαλάφας τόνισε:

«Η Ευρωπαϊκή ένωση με δύο ταμεία, το ένα μάλιστα το διαχειρίζεται ο έλληνας επίτροπος ο κ. Αβραμόπουλος, χρηματοδοτεί βασικά το σύνολο των δραστηριοτήτων για τον προσφυγικό-μεταναστευτικό πληθυσμό των 60.000 ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας, μετά το κλείσιμο των βορείων συνόρων μας. Όσον αφορά τα χρήματα και αν πιάνουν τόπο, μετά από ερώτηση εάν τα χρήματα αυτά τα διαχειρίζεται μόνο η Ύπατη Αρμοστεία και οι ΜΚΟ, η απάντηση είναι ότι πιάνουν τόπο, αν σκεφτεί κανείς πως ήμασταν και πως είμαστε τώρα, στο ζήτημα της διαχείρισης του πληθυσμού.

Όταν ξεκίνησε η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, επειδή η κατάσταση δεν ήταν ελεγχόμενη με τις καθημερινές ροές των 10.000 και 15.000 που έρχονταν από τα παράλια της Τουρκίας στα νησιά μας για να φύγουν transit μετά, κινήθηκαν ΜΚΟ, αλληλέγγυοι, κυβέρνηση, στρατός, ελληνική αστυνομία, για να αντιμετωπιστεί το «τσουνάμι» των ροών. Επομένως, σε εκείνη τη φάση πολλά πράγματα έγιναν βιαστικά.

Ο κ. Ερντογάν μετά την κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, έχει σταματήσει τις ροές. Ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών από τότε κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, 70 με 80 ημερησίως».

Σε ερώτηση σχετικά με αυτό που λέγεται ότι η τεχνική συμφωνία θα είναι έτοιμη 20 Μαρτίου και τον Απρίλιο θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και για το αν θα έρθουν μέτρα 3,6 δις, ο κ. Μπαλάφας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το καλοκαίρι του 2015 υπογράψαμε μια προβληματική συμφωνία, μια «κακή» συμφωνία. Και την υπογράψαμε κάτω από τον εκβιασμό ότι σε αντίθετη περίπτωση θα βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια πήγαμε σε εκλογές, όπου ο λαός μας έδωσε 7,5 μονάδες διαφορά. Με αυτήν την τριετή συμφωνία (2015-2018) θα πάρει η χώρα μας τα 86 δισεκατομμύρια τα οποία χρειάζεται, γιατί είχε υπερχρεωθεί από τους προηγούμενους, με σκοπό στο τέλος του 2018 να βγούμε από το πρόγραμμα και την επιτροπεία των δανειστών. Τα όποια μέτρα συζητούνται και θα ψηφιστούν στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης, θα εφαρμοστούν είτε το 2019, είτε το 2021-22».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα