Γ. Αμανατίδης: Λύση στο Μακεδονικό με τρόπο που δε θα αφήνει περιθώρια διενέξεων στο μέλλον

Για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη μίλησε Στο Κόκκινο και την εκπομπή «Μεταξύ σοβαρού και αστείου» ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης. Απαντώντας στις ερωτήσεις του Δημήτρη Κουκλουμπέρη και του Βαγγέλη Καραγεώργου ο κ. Αμανατίδης τόνισε για την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν και τη συνέχιση των συνομιλιών πως «τώρα δεν έχει αξία η συγκεκριμένη ονομασία. Σημασία έχει ότι οι γείτονες κατάλαβαν τη σημασία του erga omnes».

 

Ο κ. Αμανατίδης σημείωσε ότι «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα, θα έχει σημαντικές συνομιλίες ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στις ΗΠΑ.

Εξήγησε ότι «συνεχίζονται οι διεργασίες, υπάρχει πολιτική βούληση και πρέπει να λυθεί το θέμα με μια συνεργασία που δε θα αφήνει περιθώρια διενέξεων στο μέλλον» και πως «μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση».

Για την επίθεση στον δήμο Θεσσαλονίκης τόνισε ότι έφτασε στον τόπο του γεγονότος μετά από πέντε λεπτά. «Το χαρακτήρισα άνανδρο, φασιστικό και απέναντι στη δημοκρατία. Πρέπει να δούμε την αντίληψη μιας μερίδας πολιτικών ότι “καλά του έκαναν”. Είναι φασιστική νοοτροπία, αλλά η Θεσσαλονίκη έχει παράδοση στους αγώνες υπεράσπισης της δημοκρατίας. Και αυτό ήταν αφορμή να αφυπνιστούν δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία. Οι δημοκρατικές δυνάμεις ξύπνησαν…».

Σημείωσε πως «Στη Βόρεια Ελλάδα είμαστε όλοι ευαίσθητοι για το Μακεδονικό ζήτημα. Όμως κανείς δεν είναι περισσότερο πατριώτης από εμάς που δίνουμε μάχες για την επίλυσή του».

Για το ενδεχόμενο ευρείας στήριξης των προοδευτικών δυνάμεων και του ΣΥΡΙΖΑ στον Γ. Μπουτάρη στις δημοτικές εκλογές εξήγησε ότι «Αυτό είναι άλλο θέμα και έχει σχέση με τα αυτοδιοικητικά υπάρχει δημοτική παράταξη (που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ) εκεί. Ωστόσο βλέπω μια πολιτική ενότητα στο θέμα της επίθεσης. Δεν είναι το μείζον τώρα να συζητήσουμε για την υποψηφιότητα Μπουτάρη και από ποιους θα στηριχθεί. Πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα στη Θεσσαλονίκη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα