Γιούνκερ: Δεν επείγει ο διορισμός «υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης»

Η ΕΕ δεν βιάζεται να διορίσει έναν υπουργό αρμόδιο για τα οικονομικά της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ  χθες Τρίτη, σχετικά με μία από τις προτάσεις του νέου προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron για την Ένωση, όπως μετέδωσε το Politico.

«Πρέπει να γνωρίζουμε αυτό που υπάρχει πίσω από τα διάφορα στοιχεία της πρότασης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά «ένας υπουργός Οικονομικών της ΕΕ, μια ιδέα την οποία υποστηρίζω, έχει άραγε το δικαίωμα – υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βέβαια – να αλλάξει τους εθνικούς προϋπολογισμούς (των κρατών-μελών);»

Ο κ. Γιούνκερ προειδοποίησε ότι η ΕΕ πρέπει να κινηθεί προσεκτικά πριν διορίσει έναν «ευρωπαίο υπουργό ο οποίος θα μπορεί να παρεμβαίνει στους προϋπολογισμού των εθνικών κοινοβουλίων», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να το σκεφτούμε δύο φορές αντί να ξεκινήσουμε σαν κάποιος απελπισμένος σε αυτή τη ζούγκλα».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι μια άλλη πρόταση του Μακρόν που του αρέσει, ένας ξεχωριστός προϋπολογισμός για την ευρωζώνη, φαίνεται πιθανότερο να επιτύχει. «Υποστηρίζω έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης (…) αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες», σημείωσε.

Ακόμα μία πρόταση που υποστήριξε ο Μακρόν, ένας πανευρωπαϊκός κατάλογος που θα επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ανακατανείμει τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου σε ολόκληρη την Ένωση, έχει επίσης τη στήριξη του Γιούνκερ.

«Είμαι υποστηρικτής αυτής της ιδέας, αλλά θα σας πω ότι δεν πρόκεται να γίνει από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές», είπε και πρόσθεσε ότι «αμφιβάλλω έντονα πως τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε αυτή τη συζήτηση».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα