Γιατί θέλει να κάνει «πρεμιέρα» με Μακρόν στη ΔΕΘ ο Τσίπρας

Λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα και την άνοδό του στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός δημιουργεί στην πράξη θετικές ειδήσεις που δείχνουν στους πολίτες ότι η έξοδος από την κρίση είναι πιο κοντά από ποτέ.

Ο Α.Τσίπρας υπό το φως των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, επιχειρεί θεαματικό άνοιγμα προς τον ιδιωτικό τομέα, συνεχίζοντας σήμερα τις επισκέψεις του σε σημαντικές οικονομικές μονάδες, όπως στην εταιρεία καλλυντικών «Apivita» στο Μαρκόπουλο.

Έτσι ο έλληνας πρωθυπουργός από σήμερα Δευτέρα έως και την επίσκεψη Μακρόν στο τέλος της εβδομάδας θα βρίσκεται σε συνεχή κινητικότητα. Σήμερα θα επισκεφθεί όπως στην αρχή αναφέρθηκε έναν ακόμη χώρο παραγωγής, όπως έκανε στην περίπτωση «Παπαστράτου». Πρόκειται για την εταιρεία καλλυντικών «Apivita» στο Μαρκόπουλο, η οποία ξεκίνησε σαν οικογενειακή επιχείρηση, αλλά πλέον δραστηριοποιείται στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου και έχουν επενδύσει σε αυτήν Ισπανοί και άλλοι επιχειρηματίες.

Αύριο Τρίτη ο Α.Τσίπρας θα μεταβεί στα Ιωάννινα, όπου θα εγκαινιάσει τα τμήματα της Ιονίας Οδού που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Την Τετάρτη, θα συναντηθεί στην Καβάλα με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ και θα υπογράψουν από κοινού τη συμφωνία για τη δημιουργία της «σιδηροδρομικής Εγνατίας», η οποία θα συνδέει τη Βουλγαρία απευθείας με Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη.

Την προσεχή Πέμπτη θα ακολουθήσει η επίσκεψη Μακρόν, η οποία θεωρείται κεντρικής σημασίας για το Μαξίμου.

Οι σκληρές αποφάσεις του Γάλλου προέδρου για τα εργασιακά στη Γαλλία ασφαλώς σκιάζουν την επίσκεψη, καθώς η συζήτηση με τους δανειστές για το ζήτημα εκκρεμεί και στη φάση αυτή αναζητούνται υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων, λόγω και των ισχυρών πιέσεων που ασκεί για το θέμα το ΔΝΤ. Υπό τις συνθήκες αυτές έμφαση αναμένεται να δοθεί αποκλειστικά στις επενδύσεις.

Τον Γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύουν πολλοί επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις αποκρατικοποιήσεις που θα ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο, ενώ σημαντική αναμένεται να είναι η θετική ατμόσφαιρα που σχεδιάζεται να επικρατεί κατά το ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ που θα διοργανωθεί πιθανότατα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Παρασκευή.

Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό για τη ΔΕΘ και αφού θα έχει προηγηθεί η σημαντική για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις επίσκεψη του γάλλου Προέδρου, κομβικοί όροι στην ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο θα είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» και η «παραγωγική ανασυγκρότηση», με το κυβερνητικό σχέδιο να προβλέπει την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία έως το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018.

Βεβαίως θα πρέπει να τονιστεί ότι η επιτυχής έκβαση του κυβερνητικού σχεδίου θα εξαρτηθεί από την πορεία της τρίτης αξιολόγησης και την έγκαιρη ολοκλήρωσή της. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα το Euro Working Group δίνει και τυπικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 700 εκατ. ευρώ που έχει απομείνει από τη συμφωνία του Ιουνίου, ενώ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν στο περιθώριο της συνεδρίασης συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα