Γερμανικές Εκλογές: Πτώση των Σοδιαλδημοκρατών

Πανγερμανική δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap που δημοσιεύεται δύο 24ωρα πριν από τις τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στην πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται πλέον στο 27% (-4%), ενώ της Xριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) της Μέρκελ στο 37% (+3%).

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται σύμφωνα με την δημοσκόπηση το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)με 10%, έπονται Φιλελεύθεροι (FDP) και Πράσινοι (Die Gruenen) με 8%, ενώ η Αριστερά (Die Linke) ακολουθεί με 7%.

Αν στην Γερμανία ο καγκελάριος εκλεγόταν απευθείας, το 49% των πολιτών θα προτιμούσε την Αγγελα Μέρκελ, ενώ το 36% τον Μάρτιν Σουλτς.

Tο 72% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται την Μέρκελ και θεωρεί ότι με την πολιτική της διασφάλισε την καλή πορεία της γερμανικής οικονομίας. Το 69% πιστεύει ότι χάρη στην καγκελάριο η Γερμανία βρίσκεται σε καλή κατάσταση μέσα σε έναν διεθνές κλίμα αβεβαιότητας. Την ίδια στιγμή το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ωστόσο ότι για την πολιτικό Μέρκελ οι «καλύτερες μέρες» έχουν περάσει.

Tο 66% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει ποιά πολιτική επιδιώκει να εφαρμόσει ο Σουλτς αν εκλεγεί καγκελάριος. Την ίδια στιγμή όμως το 56% των πολιτών θεωρεί ότι χάρη στον Σουλτς οι διαφορές μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών είναι και πάλι ορατές. Το 45% απαντά ωστόσο ότι είχε υψηλότερες προσδοκίες από τον πρώην πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου.

Πλέον δημοφιλής πολιτικός παραμένει πάντως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με 66%, ενώ με το έργο του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνει ικανοποιημένο το 63%. Το ίδιο ποσοστό δημοτικότητας εξασφαλίζει στη δημοσκόπηση του ARD και η καγκελάριος Μέρκελ, ενώ η δημοτικότητα του Μάρτιν Σουλτς μειώνεται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 42%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα