Γαλλία:Ταραχές στο δρόμο και ταυτόχρονη εξέγερση σε φυλακή

taraches-sto-dromo-me-taftochroni-mini-exegersi-se-fylaki-sti-notia-gallia-th

Φωτιά σε αυτοκίνητα, οδοφράγματα στο δρόμο: Τέτοιες εικόνες κυριάρχησαν στην μικρή Μουαράν της νοτιοδυτικής Γαλλίας, κοντά στην Γκρενόμπλ, όταν κάτοικοι αντέδρασαν στη άρνηση των τοπικών αρχών να επιτρέψουν σε δύο φυλάκισμένους να παραστούν σε κηδεία.

Σχεδόν ταυτόχρονα, διαστάσεις εξέγερσης πήραν ταραχές στην φυλακή που βρίσκονταν οι εν λόγω κατάδικοι.  Η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο με κινητοιποίηση ισχυρών δυνάμεων, ενώ ο πρωθυπουργός Βαλς μίλησε για «απαράδεκτη βία».

Η ένταση ξέσπασε πρώτα στην Μουαράν στην Ιζέρ. Περίπου εκατό άτομα ξεκίνησαν αποκλείοντας τον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό, και στη συνέχεια πυρπόλησαν παλέτες και οχήματα ενώ ταμπουρώθηκαν σε κοντινό δρόμο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου Φρανκ Λογνκό.

Επρόκειτο σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές για μέλη της κοινότητας όσων διαμένουν μόνιμα σε τροχόσπιτα (στην οποία οι αρχές αναφέρονται με τον όρο «πρόσωπα σε ταξίδι», gens du voyage). Αιτία ήταν η απόρριψη αιτήματός τους να επιτραπεί σε δύο κρατούμενους σε κοντινή φυλακή να παραστούν σε κηδεία ενός άνδρα που είχε σκοτωθεί σε τροχαίο. Ο ένας από τους δύο κρατούμενους ήταν συγγενής του νεκρού, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Στη φυλακή, η οποία απέχει περίπου 90 χλμ από το σημείο και βρίσκεται στο Αϊτόν, περίπου 20 κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στους διαδρόμους και αρνούνταν να ξαναμπούν στα κελιά τους.Τα επεισόδια στη φυλακή κατεστάλησαν με την επέμβαση ειδικής δύναμης που κλήθηκε από τη Λυόν. Οι ταραχές στη Μουαράν κράτησαν μέχρι τη νύχτα, και είχαν κινητοποιηθεί δυνάμεις αστυνομίας, χωροφυλακής και πυροσβεστικής από κοντινές κοινότητες.

Αντιδρώντας στα περιστατικά, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανέφερε πως «μπροστά στην απαράδεκτη βία στη Μουαράν υπάρχει μόνο μία απάντηση, η αποφασιστικότητα και η αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα