Β.Πούτιν: Ο έξυπνος και ώριμος ηγέτης της Β. Κορέας κέρδισε αυτόν τον γύρο με τη Δύση

«Ο εύστροφος και ώριμος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αναδείχτηκε νικητής στην πιο πρόσφατη αντιπαράθεσή του με τη Δύση για το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας του», έκρινε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Πιστεύω ότι ο κ. Κιμ Γιονγκ Ουν κέρδισε προφανώς αυτόν τον γύρο. Ολοκλήρωσε τον στρατηγικό στόχο του: απέκτησε πυρηνικό όπλο, έχει πυραύλους παγκόσμιας εμβέλειας, έως και 13.000 χιλιομέτρων, που μπορούν να φτάσουν σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρώσους δημοσιογράφους και μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η Ρωσία ψήφισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπέρ της επιβολής διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό πρόγραμμά της, καλώντας ταυτόχρονα τη Δύση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και ζητώντας να ξεκινήσουν συνομιλίες.

Ο πρόεδρος Πούτιν σήμερα επανέλαβε ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος με τη Βόρεια Κορέα και ότι ο Κιμ θέλει τώρα να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Είναι ήδη ένας έξυπνος και ώριμος πολιτικός», πρόσθεσε.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν και θα ήθελαν πρόεδρο τον Ναβάλνι»

Παράλληλα, ο Πούτιν θεωρεί φυσιολογική τη συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές πολλών υποψηφίων για την προεδρία, καθώς αυτό κάνει πιο ζωντανό τον διάλογο.

Προσέθεσε ότι το «κύριο είναι να γίνονται όλα στο πλαίσιο του νόμου, τηρώντας τους κανόνες ηθικής. Αυτό είναι το πιο σημαντικό». Πρόσθεσε ότι «γενικά όλες αυτές οι εκστρατείες γίνονται για το καλό της κοινωνίας και γι αυτό τις χαιρετίζω, χαίρομαι όταν βλέπω να διατυπώνονται ενδιαφέρουσες, όμορφες και χρήσιμες προτάσεις που αφορούν την ανάπτυξη της χώρας».

Αναφερόμενος στον ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα στην κριτική που ασκείται στη Ρωσία σε σχέση με την απόφαση να μην του επιτραπεί να συμμετάσχει στις εκλογές, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «απέτυχαν» καθώς αποκάλυψαν την υποστήριξη τους προς τον Ναβάλνι.

«Το πρόσωπο αυτό, στο οποίο αναφερθήκατε (τον Ναβάλνι) δεν είναι και ο μοναδικός στον οποίο δεν επετράπη (να συμμετάσχει στις ρωσικές προεδρικές εκλογές). Για ποιο λόγο δεν αναφέρουν τους άλλους; (στις ΗΠΑ). Αυτό προφανώς, υποδηλώνει τις προτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και της ηγεσίας άλλων χωρών, για τον ποιόν θα ήθελαν να προωθήσουν στο πολιτικό πεδίο της Ρωσίας και ποιο θα ήθελαν να δουν στην ηγεσία της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «υπό αυτή την έννοια απέτυχαν και το καλύτερα θα ήταν να σιωπήσουν».

«Γενικά το κύριο δεν βρίσκεται στο σε ποιόν επέτρεψαν και σε ποιόν δεν επέτρεψαν (να συμμετάσχει στις εκλογές) επειδή αυτή είναι μια εντελώς φυσιολογική πρακτική» είπε, προσθέτοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι, εμείς οι ίδιοι στην χώρα μας να αντιλαμβανόμαστε και να ακολουθούμε πιστά το γράμμα του νόμου. Να καταλαβαίνουμε ότι η παραβίαση του νόμου, από τον οποιονδήποτε, είναι ανεπίτρεπτη και κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μεταξύ άλλων».

«Η εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας – ΗΠΑ εξαρτάται από την βούληση της Ουάσινγκτον»

Αναφερόμενος στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και απαντώντας στο ερώτημα, αν υπάρχει ελπίδα να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, είπε ότι μπορούν να εξομαλυνθούν αν η Ουάσινγκτον επιδείξει τόλμη, καλή θέληση και κοινή λογική. Ωστόσο προσέθεσε σε περίπτωση που συνεχισθεί η πολιτική των κυρώσεων οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις θα επιδεινωθούν.

«Είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε δεκάδες πολεμικά και αεροσκάφη στην Ουκρανία»

Δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επιστρέψει στην Ουκρανία «δεκάδες πολεμικά πλοία και δεκάδες στρατιωτικά αεροπλάνα» που είχε στην Κριμαία, όπως και άλλου είδους στρατιωτικό εξοπλισμό, παρότι όπως είπε όλα αυτά βρίσκονται σε «άσχημη κατάσταση». Παράλληλα είπε ότι υπάρχει κι ένας σημαντικός αριθμός πολεμοφοδίων που θα μπορούσαν να επιστραφούν, αλλά επειδή είναι επικίνδυνη η μεταφορά τους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ρώσων στρατιωτικών, δεν θα είχε αντίρρηση να καταστραφούν αυτά τα πολεμοφόδια και να παρευρεθούν στην καταστροφή τους ουκρανοί στρατιωτικοί στην Κριμαία.

Αναφερόμενος στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, είπε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται η κατάσταση στην περιοχή αυτή να μετεξελιχθεί σε μια διένεξη χωρίς εντάσεις, προσθέτοντας ότι οι ρωσο-ουκρανικές σχέσεις θα βελτιωθούν μετά την διευθέτηση της κρίσης στην νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Προβοκάτσια η επίθεση με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Συρία»

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίθεση που επιχειρήθηκε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Συρία, είπε ότι πρόκειται για προβοκάτσια, που είχε στόχο να τορπιλίσει τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Ο ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε ότι «οι προβοκάτορες δεν είναι οι Τούρκοι» και συνέχισε λέγοντας ότι «γνωρίζουμε ποιοι είναι, γνωρίζουμε πόσα και ποιους πλήρωσαν για να κάνουν αυτήν την προβοκάτσια». Προσέθεσε μάλιστα ότι οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν στο να υπονομεύσουν τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και το Ιράν.

 

πηγή   ΑΠΕ-ΜΠΕ – TASS – Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα