Βραζιλία: Στη φυλακή για σκάνδαλο ο Εντουάρντο Κούνια

Βραζιλιάνικο δικαστήριο καταδίκασε τον Εντουάρντο Κούνια, πρώην speaker στην κάτω Βουλή και «εγκέφαλο», πάντα κατά το telesur, του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος ενάντια στην πρώην πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ, σε 15 χρόνια φυλάκιση, ως ένοχο για διαφθορά.

 

Σύμφωνα με το Telesur:

Ο άνθρωπος που ηγήθηκε της καμπάνιας για να παρουσιάσει τη Ντίλμα Ρούσεφ ως μια διεφθαρμένη πολιτικό, πνίγηκε μέσα στα ίδια τα δικά του σκάνδαλα.

Βραζιλιάνικο δικαστήριο καταδίκασε τον Εντουάρντο Κούνια, πρώην speaker στην κατω Βουλή και «εγκέφαλο», πάντα κατά το telesur, του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος ενάντια στην πρώην πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ, σε 15 χρόνια φυλάκιση, ως ένοχο για διαφθορά.

Η ποινή είναι το αποτέλεσμα έρευνας για απάτη σχετικά με εκατομμύρια δολάρια που έλαβε ως δωροδοκία για την αγορά το 2011 ενός πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Μπενίν της Αφρικής από την κρατική Petrobra, που είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας μαζικής έρευνας ενάντια στη διαφθορά, γνωστή ως «Επιχείρηση Πλυντήριο Αυτοκινήτων».

Ο Ομοσπονδιακός δικαστής Σέρτζιο Μόρο επέβαλε την ποινή στο έδαφος των κατηγοριών για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή. Ο πρώην επικεφαλής της Κατω Βουλής βρίσκεται υπό κράτηση ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον Μόρο, ο Κούνια έλαβε 1,5 εκατ. δολάρια σε μίζες για την αγορά της πετρελαιοπηγής, η οποία κατέληξε σε ζημιές 77,5 εκατ. δολαρίων για την κρατική εταιρεία.

«Η ευθύνη ενός βουλευτή είναι τεράστια, άρα είναι το ίδιο και η ενοχή του αν διαπράττει εγκληματα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο έγκλημα από το να χρησιμοποιεί κάποιος την βουλευτική του ιδιότητα και την ιερή εμπιστοσύνη του λαού, για να αποκομίσει προσωπικό όφελος».

Μέλος του κόμματου PMDB, του Μ. Τεμέρ, ο Κούνια βαρύνεται με κατηγορίες που συνδεόνται με μίζες τουλαχιστον 5 εκατ. δολαρίων στο διάστημα 2006 – 2012, ενώ έκρυβε τα χρήματα σε ελβετική τράπεζα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα