Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για την ΑΕΠΙ

Ψηφίστηκε σήμερα 23 Μαρτίου 2017, κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία αποκαθίσταται μερικώς και προσωρινώς το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς, στον απόηχο της υπόθεσης της ΑΕΠΙ.
Σύμφωνα λοιπόν με την τροπολογία, ο αρμόδιος υπουργός, με εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, μπορεί να διορίσει προσωρινό επίτροπο, εφόσον συντρέχει σοβαρή πιθανολόγηση, ότι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και ιδίως να εισπράξει και να διασφαλίσει την απόδοση στους δικαιούχους των ποσών που εισπράττει για λογαριασμό τους.
Προηγουμένως, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, έκανε δεκτή την τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η προσωρινή ρύθμιση αυτή έρχεται να καλύψει την εναγώνια φωνή των δημιουργών, οι οποίοι χάνουν τα έσοδά τους, μετά την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς, την άρνηση των χρηστών να καταβάλουν τα δικαιώματά τους και την πλήρη κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς την εταιρία.

Παρέμβαση CISAC και GESAC για την ΑΕΠΙ – Ζητούν συμμόρφωση με τις παγκόσμιες πρακτικές

Την περασμένη βδομάδα, ανακοινώθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση θα διορίσει έναν ειδικό Κρατικό Επίτροπο για να επιβλέψει τις λειτουργίες της εταιρίας
Κοινή επιστολή προς την ΑΕΠΙ έστειλαν η CISAC, ο παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δημιουργών, και η GESAC, ο οργανισμός που εκπροσωπεί τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δημιουργών, εντείνοντας έτσι τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του προβληματικού καθεστώτος είσπραξης δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η CISAC και η GESAC ζητούν από τον εθνικό οργανισμό συλλογικής διαχείρισης ΑΕΠΙ να εισάγει επείγουσες μεταρρυθμίσεις προς συμμόρφωση με τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές της CISAC και των επαγγελματικών της κανόνων (Professional Rules).
Το Διοικητικό Συμβούλιο της CISAC αξιολογεί, επίσης, νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των ευρημάτων του πρόσφατου κρατικού οικονομικού ελέγχου (Πορίσματος) της ΑΕΠΙ.
Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις, όπως η αποβολή (της ΑΕΠΙ) από μέλος της CISAC και της GESAC.
«Την περασμένη βδομάδα, ανακοινώθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση θα διορίσει έναν ειδικό Κρατικό Επίτροπο για να επιβλέψει τις λειτουργίες της εταιρίας και να αντιμετωπίσει τις τωρινές της ελλείψεις.
Η CISAC και η GESAC δεσμεύονται να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και την κοινότητα των δημιουργών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και να εξασφαλίσουν ότι οι δημιουργοί θα λαμβάνουν τις αμοιβές τους, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και από το εξωτερικό.
Οι απόψεις των Δ.Σ. της CISAC και της GESAC αναπτύχθηκαν σε μία επιστολή που εστάλη στη διοίκηση της ΑΕΠΙ, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για αυτήν την κατάσταση, μεταξύ της κοινότητας των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης των δημιουργών σε όλον τον κόσμο.
Η CISAC και η GESAC διερευνούν διάφορους τρόπους προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι οι δημιουργοί στην Ελλάδα θα καταλήξουν με έναν διαφανή οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, τον οποίο θα ελέγχουν, με κατάλληλη εποπτεία, και στον οποίο τα δικαιώματα που εισπράττονται θα καταλήγουν στους δημιουργούς που τα δικαιούνται», αναφέρεται στην επιστολή.

Η ΑΕΠΙ οφείλει να επιστρέψει 30 εκατ. ευρώ στους δημιουργούς, σύμφωνα με το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας

Να επιστρέψει αναδρομικά δικαιώματα συνολικού ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ σε δημιουργούς κάλεσε στις 14 Μαρτίου 2017 την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας.
Μετά από 21 χρόνια δικαστικής πορείας της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, του Σταύρου Ξαρχάκου, Νίκου Κυπουργού, Παναγιώτη Καλατζόπουλου (σύζυγος της Ευανθίας Ρεμπούτσικα), Νίκου Μαμαγκάκη, Γιώργου Κουμεντάκης, η ΑΕΠΙ καλείται να καταβάλλει αναδρομικά το ποσό στο σύνολο των δημιουργών.
Οι διοικητικοί δικαστές με την υπ΄ αριθμόν 1103/2017 απόφασή τους αποφάνθηκαν ότι είναι καταχρηστική η προμήθεια πάνω από 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα (σήμερα είναι 25%) και 24% στη δημόσια εκτέλεση (σήμερα είναι 37,5 %).
Ως αποτέλεσμα, η ΑΕΠΙ οφείλει από το 2003 και μετά να επιστρέψει τη διαφορά.
Επίσης, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική τη παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.
Να σημειωθεί, ότι η υπόθεση απασχόλησε το Διοικητικό Εφετείο μετά από παραπομπή της υπόθεσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, άρα δεν θα κριθεί σε άλλο δικαστικό βαθμό.

Παρέμβαση ECSA για την ΑΕΠΙ – Ζητά νέο διαχειριστή μέσω επιστολής της στον Τσίπρα

Έκκληση για «όσο το δυνατόν συντομότερο» διορισμό ενός κρατικού επιτρόπου/διαχειριστή στην ΑΕΠΙ και τον μετασχηματισμό αυτής σ’ έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Συνθετών και Τραγουδοποιών (European Composer and Songwriter Alliance, ECSA), μέσω επιστολής (στις 13/3) στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.
Επίσης, η ECSA επιθυμεί ένα Δ.Σ. για την ΑΕΠΙ στο οποίο θα εκπροσωπούνται δίκαια οι δικαιούχοι, καθώς και την άμεση ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη συλλογική διαχείριση 2014/26 στην ελληνική νομοθεσία (επικείμενο σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟ).
Το bankingnews.gr έχει ασχοληθεί εκτενώς με προηγούμενα ρεπορτάζ του, στο «πάρτι» που γινόταν στην ΑΕΠΙ…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα