Βελτίωση της  συναλλακτικής δραστηριότητας στο χρηματιστήριο Αθηνών

Εικόνα ανοδικής τάσης δίνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας μάλιστα καταφέρει να βελτιώσει τη συναλλακτική του δραστηριότητα, ενισχύοντας έτσι τα ερείσματα της προσπάθειας ανάκτησης κρίσιμων τεχνικών επιπέδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,30% στις 642,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,51 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.682,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,95% στις 500,13 μονάδες.

Εκτός από την επαναφορά του επιπέδου των 650 μονάδων, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει να “παλέψει” και με την ενεργοποίηση των αγοραστών, η επιφυλακτικότητα των οποίων αποτυπώνεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο στη συναλλακτική δραστηριότητα. Σήμερα, ο τζίρος φαίνεται να βαίνει βελτιούμενος, δημιουργώντας κάποιες προσδοκίες για τις βάσεις που θέτουν οι long στα τρέχοντα επίπεδα.

Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, στα τρέχοντα επίπεδα η αγορά δίνει σημαντικές ευκαιρίες τοποθετήσεων, οι οποίες αν τεθούν σε ένα πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο θα μπορούσαν να δικαιώσουν αρκετούς επενδυτές. Η επιλεκτική τοποθέτηση θα είναι η πρωταγωνίστρια των επόμενων ημερών, χωρίς βέβαια να υπάρξουν τυχόν εξωτερικές αναταράξεις που πάλι θα χαλάσουν το κλίμα στο ΧΑ.

Αυτό τονίζει και ο Ν. Καυκάς της Merit, αν δεν ενταθούν οι πιέσεις στο εξωτερικό είναι πιθανό ο γενικός δείκτης να μπορέσει να κινηθεί προς την περιοχή των 650-660 μονάδων, αλλά αυτό δεν αλλάζει την μεγάλη εικόνα. Ελλείψει θετικών καταλυτών παραμένουμε επιφυλακτικοί για την αγορά και επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένες επιλογές, αναφέρει ο ίδιος.

Βέβαια, στο επίκεντρο θα παραμείνει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος δείχνει σημάδια κινητοποίησης, ειδικά στο μέτωπο της διαχείρισης των NPLs. Σήμερα έγινε γνωστό, μάλιστα, ότι η Eurobank προχώρησε σε πώληση χαρτοφυλακίου συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους 1,1 δισ. ευρώ (από τα οποία περίπου 1 δισ. εμφανίζονται στον ισολογισμό της Eurobank) και συνολικής απαίτησης εκ των παρεπόμενων δικαιωμάτων 2 δισ. ευρώ. Θετικά είναι και τα σημάδια από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 2,57%, η ΔΕΗ είναι στο +2,17% και η Βιχοαλκο στο +2,06%, ενώ κοντά στο 2% είναι τα κέρδη σε ΟΠΑΠ, Λάμδα, Πειραιώς και Εθνική. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Jumbo, Grivalia, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Σαράντης, Φουρλής, Aegean, ΕΕΕ και ΟΤΕ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil, ενώ η ΕΧΑΕ δεν έχει ακόμη “βρει” πρόσημο. Στον αντίποδα, πτώση 0,25% σημειώνει η ΑΔΜΗΕ και 0,38% ο ΟΛΠ.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα