Βάφτηκαν με αίμα οι εκλογές στη Βενεζουέλα 

Οι αιματηρές συγκρούσεις αλλά και μεγάλο ποσοστό αποχής «σημάδεψαν» τις εκλογές για την ανάδειξη της Συντακτικής Συνέλευσης την Κυριακή στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής η συμμετοχή έφτασε στο 41,5% και όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της επιτροπής, περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν.

Τα νούμερα δεν συμφωνούν με τις εκτιμήσεις τις αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για συμμετοχή γύρω στο 12%.

Την ίδια η στιγμή τουλάχιστον δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

Νεκροί και τραυματίες από τις συγκρούσεις

Τουλάχιστον δέκα άτομα πέθαναν στις μάχες που ξέσπασαν στους δρόμους της χώρας μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και στρατιωτικών δυνάμεων του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ένας υποψήφιος, αλλά κι ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης δολοφονήθηκαν στην Βενεζουέλα.

Ο 39χρονος δικηγόρος, Χοσέ Φέλιξ Πινέντα, που ήταν υποψήφιος στις εκλογές πυροβολήθηκε αρκετές φορές το Σάββατο το βράδυ (τοπική ώρα), σύμφωνα με υπουργό της Βενεζουέλας.

Ο Ρικάρντο Κάμπος, υπεύθυνος νεολαίας του αντιπολιτευτικού κόμματος Δράση για την Δημοκρατία, πυροβολήθηκε θανάσιμα στη διάρκεια διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης.

Η εφημερίδα «El Universal» ανέφερε ότι άλλοι δύο άντρες σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις.

Τουλάχιστον 4 μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου τραυματίστηκαν όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια συμπλοκών που είχαν ξεσπάσει με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Καράκας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε μια λεωφόρο της συνοικίας Αλταμίρα, όπου δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωναν κατά της διαδικασίας εκλογής της Συντακτικής Συνέλευσης.

Κολομβία και Παναμάς δεν αναγνωρίζουν τη Συνέλευση

Η Κολομβία και ο Παναμάς ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη Συντακτική ενώ οι ΗΠΑ απειλούν με νέες κυρώσεις (έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε 13 πολιτικούς και στρατιωτικούς, στενούς συνεργάτες του Μαδούρο).

 

«Απάτη» χαρακτηρίζει τις εκλογές στη Βενεζουέλα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

«Η διαδικασία εκλογών της Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα, που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, είναι «βήμα προς τη δικτατορία» και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δεχθούν μία παράνομη κυβέρνηση στο Καράκας», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Νίκι Χέιλι.

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον για τις εκλογές της Κυριακής, ενώ οι ψηφοφόροι της Βενεζουέλας απείχαν ευρέως από τις κάλπες και συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, που οργάνωσε η αντιπολίτευση.

Ο Μαδούρο υποσχέθηκε την απαρχή μιας «νέας εποχής μάχης» στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα που μαστίζεται από οικονομική κρίση.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
Ακολουθήστε
Prensa Presidencial @PresidencialVen
“En los últimos 100 días de violencia más de 5 mil negocios fueron quemados por la oposición. Habrá Justicia”. Pdte. #Maduro
12:42 π.μ. – 30 Ιουλ 2017
16 16 απαντήσεις 156 156 Retweet 51 51 “μου αρέσει”
Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter
«Οι ψεύτικες εκλογές του Μαδούρο αποτελούν άλλο ένα βήμα προς τη δικτατορία», είπε η Χέιλι σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter.

«Δεν θα δεχτούμε μια παράνομη κυβέρνηση. Ο λαός της Βενεζουέλας και η δημοκρατία θα υπερισχύσουν», συμπλήρωσε.

Με ποια θέματα θα ασχοληθεί η συντακτική συνέλευση;

Η ατζέντα θα τεθεί έπειτα από τη συζήτηση των μελών της συντακτικής συνέλευσης. Ωστόσο ο πρόεδρος Μαδούρο έχει προτείνει κάποια θέματα προς εξέταση. Μεταξύ αυτών το δικαίωμα και η ανάγκη της Βενεζουέλας για ειρήνη, βελτιώσεις στην οικονομία της χώρας, συνταγματική αναγνώριση των κυβερνητικών κοινωνικών προγραμμάτων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα