Α.Τσίπρας στην τρίτη ευρωαραβική Σύνοδο: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

Με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε η τρίτη ευρωαραβική Σύνοδος, στην οποία συμμετέχουν υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι και άραβες προσκεκλημένοι, αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι από 30 χώρες, αξιωματούχοι της ΕΕ και επιχειρηματίες από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο.

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πολυμελείς επιχειρηματικές αντιπροσωπείες από τον αραβικό κόσμο, που αναγνωρίζουν τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα. «Η Ελλάδα καθιερώνεται ως μία δυναμική οικονομία, με υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό και ως ένας αναντικατάστατος περιφερειακός ενεργειακός, εμπορικός, ναυτιλιακός και μεταφορικός διαμετακομιστικός κόμβος» τόνισε και πρόσθεσε ότι «Ελλάδα γυρίζει σελίδα».

Παρέπεμψε ειδικότερα σε σημαντικά έργα, όπως τους αγωγούς TAP, IGB, στον Κάθετο Διάδρομο, τον EastMed, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσσας και την ανάπτυξη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις με το Βελιγράδι και τη Μαύρη Θάλασσα, στη σιδηροδρομική Εγνατία, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και στην αναβάθμιση των λιμανιών μας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και σύντομα της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, σε μείζονος σημασίας διαμετακομιστικά κέντρα.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το όραμα στο οποίο βασίζεται αυτή η Διάσκεψη, γίνεται όλο και πιο αποδεκτό και σημαντικό, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά ευρύτερα σε όλη την Ευρώπη».

«Πριν από τρία χρόνια -τέτοιο καιρό – ασφαλώς συζητούσαμε για την ανάγκη να υπάρχει ένας στενότερος διάλογος της Ευρώπης με τις αραβικές χώρες για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας. Και ασφαλώς, θεωρούσαμε ότι η Ελλάδα – ως μια ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρούς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τον Αραβικό Κόσμο – μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Αλλά, τότε, ούτε είχε ακόμα αναγνωριστεί από το σύνολο των εταίρων μας στην Ευρώπη πόσο σημαντικός θα ήταν ο ευρωαραβικός διάλογος, ούτε είχαν δημιουργηθεί ακόμα οι προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να παίξει αποτελεσματικά αυτόν τον κρίσιμο ρόλο».

Αναφερόμενος στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, είπε ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να κινηθεί το 2018 στο 2,1% και στο 2,5% για το 2019 -κι αυτοί είναι οι υψηλότεροι ρυθμοί δεκαετίας και πριν από την κρίση». Προσέθεσε ότι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις αποτελούν τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της, καθώς αναμένεται αύξηση άνω του 7% και 13% αντίστοιχα για το 2018, ενώ σημείωσε ότι ο τουριστικός τομέας παρουσιάζει πολύ μεγάλη άνθηση με 35 εκατ. επισκέπτες το 2018.

Πέραν «εξαιρετικά θετικών αποδόσεων στην οικονομία, καταφέραμε να έχουμε εξαιρετικές αποδόσεις και σε κοινωνικούς δείκτες» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας παραπέμποντας στη μείωση της ανεργίας κατά 8 μονάδες, με το ποσοστό να κινείται σήμερα στο 19% έναντι 27%.

Τόνισε ότι οι εξωστρεφείς τομείς δραστηριότητας της οικονομίας μας, ο τουρισμός, οι κατασκευές, οι μεταφορές είναι από τις βασικές πηγές αύξησης της απασχόλησης, η οποία κατά 70% αφορά σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα