Αϋπνία:Τα αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

imagesΗ αϋπνία είναι μια συνηθισμένη διαταραχή του ύπνου, η οποία επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα ενέργιας, τη διάθεση, την υγεία, την επαγγελματική ζωή και την ποιότητα της ζωής.

Συνήθως, οι ενήλικες έχουν ανάγκη από επτά με οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ωστόσο η ιδανική διάρκεια ύπνου εξαρτάται από τον οργανισμό του ατόμου.

Η αϋπνία μπορεί να είναι είτε πρωτοπαθής και να μην οφείλεται σε κάποια άλλη διαταραχή ή ασθένεια είτε δευτεροπαθής, δηλαδή απότοκο άλλου προβλήματος.

Τα βασικά συμπτώματα της αϋπνίας

– Δυσκολία χαλάρωσης τη νύχτα ώστε να επέλθει ο ύπνος

– Διακοπή του ύπνου μέσα στη νύχτα

– Πολύ πρωινό ξύπνημα

– Αίσθημα κούρασης το πρωί

– Κούραση και υπνηλία μέσα στην ημέρα

– Νευρικότητα, κατάθλιψη, άγχος

– Δυσκολία συγκέντρωσης και απομνημόνευσης

– Συχνά λάθη και/ή ατυχήματα

– Πονοκέφαλος (κεφαλαλγία τάσης)

– Ενοχλήσεις στο στομάχι και το γαστρεντερικό γενικότερα

– Επίμονες ανησυχίες σχετικά με τον ύπνο

Χαρακτηριστικά των ατόμων με αϋπνία

Τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία συνήθως δεν κοιμούνται περισσότερες από έξι ώρες για τρείς ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον ένα μήνα. Επίσης, χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι να κοιμηθούν.

Τα αίτια της αϋπνίας

– Στρες

– Άγχος

– Κατάθλιψη

– Υποκείμενη ασθένεια: Ο χρόνιος πόνος, οι δυσκολίες στην αναπνοή, η συχνουρία (νυκτουρία), η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, η καρδιακή ανεπάρκεια, η πνευμονοπάθεια, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι διαταραχές του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός), το εγκεφαλικό επεισόδιο, το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ

– Αλλαγές στο περιβάλλον ή στο ωράριο εργασίας

– Κακές συνήθειες στον ύπνο: Το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου, οι δραστηριότητες που προκαλούν διέγερση τη νύχτα, το ακατάλληλο περιβάλλον ύπνου

– Φαρμακευτική αγωγή: Αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την καρδιά, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, φάρμακα για τις αλλεργίες, διεγέρτες, κορτικοστεροειδή, συνδυασμοί παυσίπονων, αποσυμφορητικά, και συμπληρώματα αδυνατίσματος

– Καφεΐνη, νικοτίνη, αλκοόλ

– Υπερβολική κατανάλωση φαγητού το βράδυ

Θεραπείες και τρόποι αντιμετώπισης

– Συμπεριφορικές θεραπείες: Εκπαιδεύουν το άτομο να υιοθετήσει καλές συνήθειες στον ύπνο και να βελτιώσει το περιβάλλον του ύπνου. Περιλαμβάνουν τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, τις τεχνικές χαλάρωσης, τον έλεγχο ερεθισμάτων, τη φωτοθεραπεία κ.α.

– Φαρμακευτική αγωγή: Ο γιατρός μπορεί να προτείνει συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση της σοβαρής, χρόνιας αϋπνίας.

– Εναλλακτικές θεραπείες: Συμπλήρωμα μελατονίνης, βαλεριάνα, βελονισμός, γιόγκα, διαλογισμός.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα