Αφιέρωμα στο «Ολοκαύτωμα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού εβραϊσμού»

Εκθέσεις τεκμηρίων και βιβλίων, ομιλίες, κινηματογραφικές προβολές και συναυλίες καλούν το κοινό, για άλλη μια φορά, να αναμετρηθεί ηθικά με το γεγονός που συγκλόνισε τον 20ό αιώνα, μέσα από το αφιέρωμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) στο εβραϊκό Ολοκαύτωμα, με τίτλο: «Το Ολοκαύτωμα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού εβραϊσμού».

Ενταγμένο στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Λόγου, που πραγματοποιούνται με την αποκλειστική ευθύνη της Εθνικής Βιβλιοθήκης, το αφιέρωμα παρουσιάζεται στις νέες εγκαταστάσεις της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ: λεωφ. Συγγρού 364 – Καλλιθέα), από το Σάββατο 20 έως την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, με ελεύθερη είσοδο.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 20 έως Τρίτη 30 Ιανουαρίου

«Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941 – 44. Προσωπικές μαρτυρίες»: περιοδεύουσα έκθεση τεκμηρίων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και έκθεση βιβλίων από τις συλλογές της ΕΒΕ, με μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων που επέζησαν (Αναγνωστήριο Πύργου Βιβλίων της ΕΒΕ, 2ος όροφος, ώρες: 09:00 – 21:00).

Συνεχής προβολή των ντοκιμαντέρ «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» του Ντάβιντ Γαβριηλίδη και «Το τραγούδι της Ζωής» του Τώνη Λυκουρέση (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων 1 [113], ισόγειο της ΕΒΕ, ώρες: 09:00 – 21:00».

Σάββατο 20 και Τετάρτη 24 Ιανουαρίου
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Θα πέσει η νύχτα» του Αντρέ Σίνγκερ (Αίθουσα Πύργου Βιβλίων, ισόγειο της ΕΒΕ, ώρα: 19:00).

Κυριακή 21 Ιανουαρίου

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Shoah» του Κλοντ Λανζμάν (Αίθουσα Πύργου Βιβλίων, ισόγειο της ΕΒΕ, ώρα: 12:00).

Σάββατο 27 Ιανουαρίου
Κεντρική εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (Αίθουσα Πύργου Βιβλίων, ισόγειο της ΕΒΕ, ώρα: 19:30). Ομιλία: Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ. Προβολή του ντοκιμαντέρ «Νύχτα και καταχνιά» (1956) του Αλέν Ρενέ. Μουσική: ρωμανιώτικοι ύμνοι και τραγούδια. Τραγούδι: Μάρκος Μπαττίνος, κιθάρα: Σάκης Νεγρίν, βιολί: Θοδωρής Λυκουρόπουλος.

Κυριακή 28 Ιανουαρίου

Συναυλία Wiegala, μουσική από τα ναζιστικά στρατόπεδα: Βίκτορ Ούλμαν (1898 – 1944): σονάτα για πιάνο αρ. 6, έργο 49, πιάνο: Βίκυ Στυλιανού. Ίλσε Βέμπερ (1903 – 1944): παιδικά τραγούδια, σαξόφωνο: Guido de Flaviis, βιολόνε – βιέλα: Δημήτρης Τίγκας, νέι: Αχιλλέας Τίγκας, φωνή: Αναστασία Κότσαλη. Συνδιοργάνωση με την Εθνική Λυρική Σκηνή (Αίθουσα Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ώρα: 17:00 – 18.10, διάρκεια: 1:10′) Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται δύο ώρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης από τα ταμεία της ΕΛΣ.

Πληροφορίες
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: λεωφ. Συγγρού 364 – Καλλιθέα, τηλ.: 213 0885700.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα