Αυτό είναι το μπαχαρικό που «θωρακίζει» το συκώτι!

Το συκώτι είναι το μεγαλύτερο συμπαγές όργανο και ο μεγαλύτερος αδένας του ανθρώπινου σώματος. Βρίσκεται στο ανώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, ακριβώς κάτω από τους πνεύμονες και επάνω από το στομάχι και προστατεύεται από τα οστά του θώρακα.

Το συκώτι συμμετέχει σε περισσότερες από 500 βιολογικές διεργασίες, μεταξύ των οποίων η αποτοξίνωση του οργανισμού, η σύνθεση πρωτεϊνών και η παραγωγή χημικών ουσιών που διευκολύνουν την πέψη.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-κινεζική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Proteome Research της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας (ACS), ένα μπαχαρικό στενά συνυφασμένο με τα Χριστούγεννα μπορεί να προστατεύσει το συκώτι από σοβαρές βλάβες.

Το μπαχαρικό αυτό δεν είναι άλλο από το μοσχοκάρυδο, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για την αντιμετώπιση διαφόρων γαστρεντερικών παθήσεων.

Το μοσχοκάρυδο, ο καρπός του δέντρου Myristica fragrans που ευδοκιμεί κυρίως στην Ινδονησία, χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση του άσθματος, των ρευματικών πόνων, του πονόδοντου αλλά και των λοιμώξεων. Εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι το μυρωδάτο μπαχαρικό βοηθά και στην αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας, της υπεργλυκαιμίας, των βλαβών του καρδιακού ιστού και της ηπατικής τοξικότητας.

Με βάση τα ευρήματα αυτά, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν συγκεκριμένα την επίδραση του μοσχοκάρυδου στο συκώτι.

Για τον σκοπό αυτόν, μελέτησαν πειραματόζωα (ποντίκια) στα οποία είχαν διαπιστωθεί αυξημένα επίπεδα ηπατικής τοξικότητας, δηλαδή είχαν υποστεί εκτενείς βλάβες στο συκώτι τους, με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οξείας και χρόνιας ηπατοπάθειας.

Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι το μοσχοκάρυδο προστατεύει το συκώτι από σοβαρές βλάβες κυρίως επειδή επαναφέρει σε πιο υγιή επίπεδα διάφορα λιπίδια και τις ακυλοκαρνιτίνες, ουσίες που όταν αυξάνονται υπερβολικά αποτελούν δείκτη για τις διαταραχές του μεταβολισμού.

Αναλύσεις γονιδιακής έκφρασης που εκπονήθηκαν από τους ερευνητές έδειξαν επίσης ότι το μοσχοκάρυδο μπορεί να ρυθμίσει την πρωτεΐνη PPARα, η οποία παίζει ρόλο-κλειδί στον μεταβολισμό των λιπαρών στο συκώτι.

Τέλος, οι ερευνητές εντόπισαν ένα συστατικό του μοσχοκάρυδου, τη μυρισλιγνάνη (myrislignan), που παρέχει ισχυρή προστασία ενάντια στις βλάβες του ήπατος.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα