Αυτονομιστές Καταλανοί βουλευτές υπό δίωξη: : Το 25% είναι είτε φυλακισμένοι, είτε υπό δικαστική έρευνα

Ένα σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αυτονομιστές στην Καταλονία, καθώς από τους 70 εκλεγμένους βουλευτές μεταξύ των δύο κύριων κομμάτων οι 18 βρίσκονται στη φυλακή έγκλειστοι στη φυλακή.

Έτσι, στην περίπτωση που καταδικασθούν σε βαριές ποινές θα εκπέσουν του αξιώματός τους, με αποτέλεσμα να χάσουν την έδρα τους, κάνοντας πιο δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης και ίσως χάνοντας και την κυβερνητική πλειοψηφία.

Αναλυτικότερα, μολονότι μία έκπτωση των εκλεγμένων αυτών, με την κατηγορία της στάσης, ανταρσίας και διασπάθισης κρατικών κονδυλίων, δεν πρόκειται να επηρεάσει την πλειοψηφία του αυτονομιστικού κέρατος (καθώς θα αντικαθίσταντο από τους αμέσως επόμενους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο), το πρόβλημα εντοπίζεται στην ηγεσία των δύο αυτών κομμάτων, που θα αναγκασθεί να σταματήσει κάθε κοινοβουλευτική δραστηριότητα.

Το κοινό στοιχείο που μοιράζονται οι 18 βουλευτές είναι πως εκκρεμεί εναντίον τους η δίωξη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, όμως μεταξύ τους βρίσκονται σε πολύ διαφορετική κατάσταση. Ουδείς γνωρίζει εάν οι οκτώ από αυτούς, που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό, θα αναλάβουν καθήκοντα, ή θα παραιτηθούν προκειμένου να μην επηρεασθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα