Αυτογκόλ του Tραμπ η ανακοίνωση για την Ιερουσαλήμ

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ δεν θα αλλάξει κάτι για τους Παλαιστίνιους που ζούσαν υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967 και δεν πιστεύουν πλέον στη λύση των δύο κρατών. Δεδομένου του μεγέθους της απογοήτευσης των Παλαιστινίων, η κυρία επίδραση της απόφασης του Donald Trump θα είναι να ενισχυθεί η αποφασιστικότητα όσων μάχονται για να επιβάλλουν την λύση του ενός κράτους.

Δεδομένου ότι ο Trump προσφάτως έστειλε τον γαμπρό του Jared Kushner στη Μέση Ανατολή για να διαπραγματευτεί τη λεγόμενη “τελική συμφωνία”, θα αναρωτιέται κανείς τι σκεφτόταν ο πρόεδρος. Πώς μπορεί λογικά να πιστεύει ότι αυτή η μονομερής απόφαση θα οδηγούσε σε μια συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων; Πώς μπορεί στα αλήθεια να πιστεύει ότι το μονομερές πραξικόπημά του, που επικρίθηκε από όλους τους Άραβες συμμάχους του, θα οδηγήσει σε “αμοιβαίο σεβασμό” μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, όπως υποστήριξε στη διάρκεια της ομιλίας του; Πώς μπορεί σοβαρά να πιστέψει ότι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα διατηρήσει το status quo των ιερών τοποθεσιών;

Όποια και αν ήταν η πρόθεση του προέδρου, το πιθανό αποτέλεσμα θα είναι να υπονομεύσει, ίσως θανάσιμα, την εξουσία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής (ΡΑ), Mahmoud Abbas και να φέρει τους Παλαιστινίους σε μειονεκτική θέση εν όψει των μελλοντικών διαπραγματεύσεων. Αυτή η αποτελεσματική εκστρατεία εναντίον του Abbas και της ΡΑ ξεκίνησε πριν από κάποιες εβδομάδες, με μια απειλή να κλείσει το γραφείο του Παλαιστινιακού Απελευθερωτικού Οργανισμού στην Ουάσιγκτον εάν οι Παλαιστίνιοι δεν σταματούσαν την εκστρατεία του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον του Ισραήλ.  Στις 15 Νοεμβρίου, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενέκρινε το νόμο Taylor Force Act, που κόβει την αμερικανική βοήθεια στην ΡΑ μέχρι να σταματήσει η τελευταία να προσφέρει οικονομική στήριξη στους αποκαλούμενους “τρομοκράτες”. Και τελικά, αποφάσισε να σπάσει τη διεθνή συναίνεση για την Ιερουσαλήμ, υποστηρίζοντας μονομερώς την εξτρεμιστική θέση της Ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Trump θα μπορούσε να εκτροχιάσει την επαναπροσέγγιση Σαουδαράβων-Ισραηλινών
Τα λογια του trump αποτελούν σημαντική πρόκληση για τις προσπάθειες του Kushner και των Αράβων συμμάχων των Αμερικανών. Ο γαμπρός του προέδρου έχει ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή (συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου) για μήνες, προσπαθώντας να “πουλήσει” ένα περιφερειακό σχέδιο ειρήνης που τώρα αποδείχθηκε ότι είναι ψεύτικο και σαθρό. Δεν αποτελεί μυστικό ότι η “τελική συμφωνία” που συζητήθηκε με τη Σαουδική Αραβία είχε στόχο να διευκολύνει την ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ Τελ Αβίβ και Ριάντ, των οποίων η επαναπροσέγγιση, με κίνητρο ένα αντί-ιρανικό κλίμα, μπορεί να ολοκληρωθεί και επισήμως μόνο εάν επιτευχθεί πρόοδος στο παλαιστινιακό. Αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς ο trump μπορεί να φέρει τους Παλαιστινίους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πώς τα αραβικά κράτη μπορούν να προωθήσουν τη σχέση τους με το Ισραήλ, ενώ ο Abbas ζητά μια “ενωμένη θέση στον αραβικό κόσμο” για να εκδικηθεί την ταπείνωση.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της βίαιης αντίδρασης στην Ιερουσαλήμ, τη Γάζα, το Αμμάν ή το Κάιρο στις επόμενες εβδομάδες. Παλαιστινιακές ομάδες ανακοίνωσαν ότι θα έλθει “τριήμερη οργή”. Αυτό εξηγεί γιατί η Αίγυπτος και η Ιορδανία, προστάτες των ιερών τόπων, προσπάθησαν μάταια να αποθαρρύνουν τον Trump τις τελευταίες ημέρες. Εάν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν αντιδράσουν, η σιωπή θα μπορούσε να δείξει την επιθυμία τους να υπονομεύσουν τον Abbas και να προωθήσουν τον κύριο αντίπαλό του, Mohammed Dahlan (ο οποίος ζει στο Αμπου Ντάμπι και ζήτησε από την ΡΑ να σταματήσει να μιλάει στο Ισραήλ), ως διάδοχό του. Αλλά αυτός ο υπολογισμός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος καθώς τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος μπορεί να χάσουν τον έλεγχο του υποψηφίου τους.

Μια ευκαιρία για το Ιράν
Τα σημάδια της προσέγγισης της Σαουδικής Αραβίας με το Ισράηλ περιλαμβάνουν συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, φημολογούμενη συνεργασία στην ασφάλεια και στην ανταλλαγή πληροφοριών, και μια πρόσφατη επίσκεψη του γενικού γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας σε μια συναγωγή στο Παρίσι. Εάν ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman δεν καταδικάσει έντονα την απόφαση των ΗΠΑ, θα χάσει την αξιοπιστία του. Κυκλοφορούν ψεύτικες φήμες και ειδήσεις αναφορικά με τη σχέση Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, όπως η συζήτηση για την πρόσφατη πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για τη δημιουργία της πρωτεύουσας ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους στο Αμπουν Ντις, ένα προάστιο της Ιερουσαλήμ στη Δυτική Όχθη, ανατολικά του σημείου ασφαλείας του Ισραήλ.

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του καλούν ήδη σε αντίσταση ενάντια στον ισραηλινό-αμερικανικό άξονα και έχουν κατηγορήσει την Σαουδική Αραβία για συμπαιγνία με τους “δυνάστες των Παλαιστινίων”. Αυτό θα ήταν μια τρομερή ώθηση για την Τεχεράνη, η οποία προσπαθεί να φτιάξει το προφίλ της μετά τις συγκρούσεις στη Συρία και στο Ιράκ. Το Ιράν έχει κερδίσει πόντους από το Λίβανο ύστερα από την ψεύτικη παραίτηση του πρωθυπουργού Saad Hariri, και μπορεί τώρα να προσελκύσει περισσότερη στήριξη χάρη στην παλαιστινιακή υπόθεση.

Οι Άραβες σύμμαχοι της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ δεν μπορούν να αγνοήσουν το παλαιστινιακό ζήτημα. Αλλά τώρα το βασικό ερώτημα είναι εάν τα αποκαλούμενα “μετριοπαθή αραβικά κράτη” (όπως ο ίδιος ο Benyamin Netanyahu τα χαρακτήρισε) θα αποφασίσουν να αναλάβουν δράση πέρα από τη δημόσια καταδίκη. Για άλλη μία φορά, ο Trump άναψε φωτιά και άφησε τους Άραβες συμμάχους του να ασχοληθούν με την πυρκαγιά. Τα λόγια του τους έχουν πυροβολήσει στο πόδι -θα αποφασίσουν να πυροβολήσουν το άλλο τους πόδι οι ίδιοι;

capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα