Αυστρία: Υπέρ της μετρατροπής του ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο

Και η Αυστρία, τάσσεται υπέρ της μετατροπής του ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, διαφωνεί όμως με την πρόταση για κοινό υπουργό Οικονομικών στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, σε σημερινό τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΡΑ υπό τον τίτλο «Ο Schelling για την ίδρυση ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου» γίνεται λόγος πως ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Jorg Schelling, με δηλώσεις του που έκανε χθες στο περιθώριο του Forum Alpbach υποστήριξε την πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, να μετατραπεί ο ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «το Eurogroup θα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει το ίδιο, πώς θα προχωρήσει από τεχνική νομισματική άποψη… Θεωρώ την ιδέα πολύ λογική».

Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας, θα μπορούσε αυτή με αυτόν τον τρόπο να ανήκει στο παρελθόν. «Πρόκειται για αμερικανική επιρροή στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική».

Για τη μετατροπή του ESM πρέπει να αναθεωρηθούν οι Συνθήκες και γι’ αυτό απαιτείται ομοφωνία. «Πρόκειται για μεσο –μακροπρόθεσμη διαδικασία». Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι λογικό να προωθηθεί αυτή η σκέψη.

Ο κ. Schelling δεν θεωρεί πρόσφορη προς το παρόν τη δημιουργία θέσης μόνιμου υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης. Χρειάζεται προηγουμένως εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Τέλος, κατά την άποψη του αυστριακού υπουργού Οικονομικών, η κρίση του ευρώ – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος – «έχει ξεπερασθεί κατ’ ουσίαν». Τώρα το ερώτημα είναι ποιος θα συμμετάσχει στην εμβάθυνση. «Μεσο –μακροπρόθεσμα η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί. Στα επόμενα πέντε χρόνια δυο χώρες θα επιτύχουν τα κριτήρια σύγκλισης», όπως αναμένει ο κ. Schelling.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα