Αυστηρό μήνυμα Γιούνκερ σε Μέι: Όχι σε επαναδιαπραγμάτευση

Μετά την ανανεωμένη αποστολή που έλαβε χθες από το κοινοβούλιο να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία για την αποχώρηση από την ΕΕ και να προχωρήσει σε αλλαγές για το backstop στο ιρλανδικό σύνορο, η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ετοιμάζει να στείλει μία νέα διαπραγματευτική ομάδα στις Βρυξέλλες, ενώ αργότερα σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν. – Δεν είναι ανοιχτή προς επαναδιαπραγμάτευση διαμηνύει ο Γιούνκερ.

Ξεκάθαρο μήνυμα στη βρετανική κυβέρνηση ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοιχτή προς επαναδιαπραγμάτευση έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σήμερα στην μίνι Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες.
Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι βουλευτές ενέκριναν τροπολογία που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της “δικλείδας ασφαλείας” για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με “εναλλακτικές ρυθμίσεις”. Ωστόσο η απάντηση της ΕΕ είναι σαφής: Η συμφωνία αποχώρησης και η πολιτική δήλωση είναι το “αποτέλεσμα” των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Ην. Βασίλειο και η συμφωνία αποχώρησης είναι η «μόνη και η καλύτερη δυνατή συμφωνία» υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.
«Το είπαμε το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η χθεσινή ψηφοφορία δεν αλλάζει κάτι», τόνισε, προσθέτοντας πως δε θα ήταν αποδεκτό να επανέλθουν τα σκληρά σύνορα στη νήσο της Ιρλανδίας και ότι είναι αναγκαία μια “δικλείδα ασφαλείας” απέναντι σε ενδεχόμενο κίνδυνο.
Δεν υπάρχει «ούτε επιθυμία, ούτε έναυσμα να χρησιμοποιηθεί», αλλά «δεν θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε την Ιρλανδία μόνη της», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής και δήλωσε πως «από χθες ο κίνδυνος της μη συντεταγμένης εξόδου του Ην. Βασίλείου είναι αυξημένος».

Τα πρώτα «όχι»

Χθες, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή των Κοινοτήτων και τις δηλώσει της Τερέζα Μέι ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επανέλαβε την πάγια θέση της Ε.Ε. ότι η συμφωνία «δεν μπορεί να τελέσει υπό επαναδιαπραγμάτευση». Επίσης, ότι «το backstop είναι μέρος της συμφωνίας αποχώρησης και δεν είναι ανοιχτή σε επαναδιαπραγμάτευση».
Σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε κάθε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης στην οποία έχουν καταλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.
«Το εκ νέου άνοιγμα της συμφωνίας αποχώρησης δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη» είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ε. Μακρόν: «Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα»

Ο Γάλλος πρόεδρος από την Κύπρο (έλαβε μέρος στην 5η Σύνοδο των Χωρών του Νότου της Ε.Ε.), σχολίασε τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία, υπογραμμίζοντας: «Όπως είχε πει τον Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμη».
Δεν υπάρχουν σχέδια για Σύνοδο Κορυφής
Δεν υπάρχουν σχέδια ούτε πίεση για να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητήσουν την επιθυμία της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.
«Δεν υπάρχουν σχέδια να οργανωθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής για να συζητηθούν αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες ούτε υπάρχει οποιαδήποτε πίεση για να διεξαχθεί μια τέτοια σύνοδος», δήλωσε ο Βαράντκαρ στο κοινοβούλιο.
Εξάλλου στη Στοκχόλμη ο αρμόδιος για την ΕΕ υπουργός της Σουηδίας υπογράμμισε σήμερα πως η συμφωνία της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα