Αυξήθηκαν οι εξαγωγές τον Ιανουάριο

Αυξημένη κατά 23,9% ήταν η συνολική αξία των εξαγωγών τον Ιανουάριο του 2017 σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

Η συνολική αξία των εξαγωγών τον περασμένο Ιανουάριο αυξήθηκε κατά 23,9% (στα 2,12 δις ευρώ έναντι 1,7 δις του Ιανουαρίου του 2016). Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός, ωστόσο, ότι ανακάμπτει με εμφατικούς ρυθμούς η άνοδος των εξαγωγών και στους υπόλοιπους κλάδους, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, μετά την πτώση του περασμένου Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, προκύπτει αύξηση κατά 6,3% ή κατά 84,1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016.

Η θετική επίδοση του Ιανουαρίου επιβεβαιώνεται και από το γεγονός της αύξησης των εξαγωγών τόσο προς τις χώρες της ΕΕ, όσο και προς τις Τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών. Σε επίπεδο συνολικής αξίας, οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 6,7% και κατά 52,3% προς τις Τρίτες Χώρες (που αύξησαν το μερίδιο τους στο 46,3% του συνόλου).

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,4% προς τις χώρες της ΕΕ και κατά 6,2% προς τις Τρίτες Χώρες. Να σημειωθεί ότι το μερίδιο των χωρών της ΕΕ εκτινάσσεται στο 71% (έναντι 29% των Τρίτων Χωρών).

Υπενθυμίζεται ότι οι διεθνείς οργανισμοί αναμένουν αυξήσεις εσόδων από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα κατά 3,6% για το σύνολο του 2017. Ωστόσο, η καλύτερη της αναμενόμενης πορεία της μεταποίησης στην ΕΕ ενδέχεται να οδηγήσει να ανοδική αναθεώρηση τους αμέσους επόμενους μήνες.

Η πορεία των εξαγωγών ανά κλάδο

Η περαιτέρω βελτίωση του κλίματος στο εξαγωγικό εμπόριο είναι το γεγονός ότι όλοι οι κλάδοι, με εξαίρεση το ελαιόλαδο, κινήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο ανοδικά. Μάλιστα, 4 από τους 9 ανοδικούς κλάδους κατέγραψαν διψήφια ποσοστά αύξησης, με πρωταγωνιστές τα πετρελαιοειδή, τις πρώτες ύλες, τα χημικά και τα διάφορα βιομηχανικά προϊόντα. Στον αντίποδα, προκύπτει σημαντική μείωση –έστω και συγκυριακά- κατά 42,8% των εξαγωγών ελαιολάδου.

Οι κλάδοι των εξαγωγών – Ιανουάριος 2016/2017

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα