Αυξάνονται οι μισθοί για 1,4 εκατ. εργαζόμενους

Τον μισθό τους να ανεβαίνει θα δουν περίπου 1,4 εκατ. εργαζόμενοι, αφού έρχεται αύξηση κατώτατου και κατάργηση υποκατώτατου μισθού, ενώ παράλληλα κλείνουν οι επεκτάσεις στις Κλαδικές Συμβάσεις.

Οι αυξήσεις στους μισθούς για τους νέους και για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, μπαίνουν στην τελική ευθεία και θα είναι το δεύτερο εμβληματικό μέτρο της κυβέρνησης, μετά την αποφυγή των περικοπών στις παλαιές συντάξεις και τις αυξήσεις σε περίπου 600.000 που θα προκύψουν μέσω του επανϋπολογισμού το 2019.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι θα ξεπεράσουν τους 400.000 οι εργαζόμενοι που δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους μέσω της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων που ξεκίνησαν την επόμενη της εξόδου από το Μνημονιακό Πρόγραμμα και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες , το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα κατατεθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις της επιτροπής (υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας Αγ. Ζησιμόπουλο), απέχει η ΓΣΕΕ αφήνοντας ακάλυπτη διαπραγματευτικά την εργατική πλευρά και με πρόσχημα ότι η τελική απόφαση για το ύψος του κατώτατου μισθού προβλέπεται να ανακοινωθεί από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η συγκεκριμένη τακτική διευκολύνει τους βιομήχανους που στοχεύουν να περιορίσουν την αύξηση των νέων εισαγωγικών μισθών. Και αυτό καθώς ο ΣΕΒ επαναλαμβάνει το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να εξαρτάται (σχεδόν αποκλειστικά) από την αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ επισείει τον κίνδυνο υποκατάστασης των θέσεων πλήρους απασχόλησης με μερική ή εκ περιτροπής εργασία ειδικότερα στην περίπτωση που η αύξηση είναι σχετικά μεγάλη.

Πιο θετική είναι η στάση των εμπόρων (ΕΣΕΕ) και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΓΣΕΒΕΕ) που τάσσονται υπέρ της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού, ώστε το 2022 να ανέλθει στα 751 ευρώ.

Πάντως σε κάθε περίπτωση ο νέος (αυξημένος) κατώτατος μισθός υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 950.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Από αυτούς οι 600.000 λαμβάνουν τον μειωμένο κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώθηκε το 2012 (με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) και μειώθηκε από τα 751 ευρώ μεικτά σε 586 ευρώ και 350.000 νέους που αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό (μείωση 32%) όπως επίσης διαμορφώθηκε με την ίδια απόφαση του 2012.

Όπως ήδη αναφέραμε, τους 400.000 θα ξεπεράσουν συνολικά οι εργαζόμενοι που θα δουν αυξήσεις μέσω της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων μέχρι το τέλος του χρόνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ο κύκλος επεκτασιμότητας και υποχρεωτικότητας όλων των κλαδικών συμβάσεων οι οποίες ήταν σε ισχύ στις 21 Αυγούστου 2018.

Απομένουν οι Συλλογικές Συμβάσεις στον κλάδο “ζαχαρώδη – ποτά” στα μεταλλεία, και την εμπορία των πετρελαιοειδών. Επίσης η κλαδική του επισιτισμού εκτιμάται ότι αφορά περίπου 250.000 εργαζόμενους (μαζί με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, περίπου 400.000) και ήδη συζητείται στην πενταμελή επιτροπή του ΟΜΕΔ.

πηγή  bigbusiness.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα