Αρνητικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Υπό το βάρος των απωλειών ολίγων δεικτοβαρών τίτλων κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μπορεί να έχει στο πλευρό του το θετικό πρόσημο της πλειονότητας των μετοχών, ωστόσο βρίσκεται σε αρνητικά εδάφη.

Στη διελκυστίνδα των δεικτοβαρών το Χρηματιστήριο

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,38% στις 770,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,27 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,4 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,13% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.024,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,48% στις 871,70 μονάδες.

Οι απώλειες ορισμένων δεικτοβαρών τίτλων ασκούν πιέσεις σήμερα στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος μάλιστα δυσκολεύεται σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας να ορθώσει αποτελεσματικά αναχώματα. Ο όγκος κατάφερε να ξεπεράσει το 1 εκατ. τεμάχια μετά από 20 (!) λεπτά συνεδρίασης, ενδεικτικό της στάσης αναμονής που τηρείται στην αγορά.

Πάντως, όπως αναφέρει η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, η άρνηση του Γενικού Δείκτη, την προηγούμενη εβδομάδα, να ξεπεράσει την ζώνη των 800 μονάδων (50% Fibonacci 863-736), είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά του αρνητικού σεναρίου, που δεν είναι άλλο από την επιβεβαίωση του πρόσφατου χαμηλού στις 736 μονάδες.

Αυτό που επιδείνωσε περισσότερο την πορεία του Γενικού Δείκτη και επανέφερε το αρνητικό σενάριο, ήταν η αδύναμη εικόνα του δείκτη των τραπεζών, ο οποίος δείχνει να θέλει να επιβεβαιώσει το πρόσφατο χαμηλό του στο 781.

Ένα επίσης αρνητικό στοιχείο είναι το πτωτικό χάσμα που άφησε ο Γενικός Δείκτης στην συνεδρίαση της Παρασκευής επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την τεχνική του εικόνα. Σε αντίθετη περίπτωση, αντιστροφή του αρνητικού αυτού σεναρίου μπορεί να συμβεί μόνο με άμεσο κλείσιμο του πτωτικού χάσματος στο 778 και κίνηση του δείκτη πάνω από τις 790 μονάδες, καταλήγει η Επενδυτική Τράπεζα.

Από τη μεριά του, ο Ν. Καυκάς της Merit δεν αναμένει σήμερα σημαντική διαφοροποίηση, ενώ υπενθυμίζει ότι την εβδομάδα αυτή λήγουν τα παράγωγα τριμηνιαίου κύκλου. Παρατηρούνται αυξημένες διακυμάνσεις στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας που εντείνουν την νευρικότητα και στον ΓΔΧΑ. Ο ίδιος συνεχίζει να είναι επιφυλακτικός αξιολογώντας τις εξελίξεις.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του Μυτιληναίο βρίσκεται σήμερα υπό μεγάλη πίεση, καθώς σημειώνει απώλειες 2,15% στα 9,10 ευρώ. Σήμερα οι μετοχές της Μυτιληναίος διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,272 ευρώ ανά μετοχή, καθαρό, που αντιστοιχεί σε καθαρή μερισματική απόδοση 2,9%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Τιτάν, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα.

Στον αντίποδα, ισχυρό αντιστάθμισμα παρέχει το +2,52% της Πειραιώς, ενώ άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Σαράντη, Εθνική, Alpha Bank, Grivalia, ΟΤΕ και Eurobank. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, Βιοχαλκο, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα