Αρνητικό πρόσημο μετά το 2ήμερο άλμα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Διορθωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις κινήσεις ενθυλάκωσης των κερδών του τελευταίου διημέρου να κυριαρχούν στο ταμπλό, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται υπερβολές που να υποδηλώνουν risk off.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,34% στις 728,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,41% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.924,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,16% στις 750,68 μονάδες.

Η αγορά κατάφερε μέσα σε ένα διήμερο να ανακάμψει από τις 700 μονάδες και να κινηθεί πάνω από τις 730 μονάδες, βελτιώνοντας τις προσδοκίες για ένα καλύτερο κλείσιμο μήνα, από αυτό που υποδήλωνε η διακύμανση του δευτέρου δεκαημέρου του Αυγούστου. Το σημερινό profit taking δείχνει αναμενόμενο, αλλά και ευκταίο προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά, την οποία και τόσο έχει ανάγκη.

Σε τεχνικό επίπεδο η κίνηση προς τις 730-735 μονάδες είναι ο στόχος για το κλείσιμο του μήνα, με την αγορά σαφώς να χρειάζεται τις δυνάμεις για να το επιτύχει αυτό. Διαφορετικά, η αγορά θα επιστρέψει στις αδύναμες συνεδριάσεις και θα δοκιμαστούν ξανά οι 700 μονάδες. Η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου θα ήταν ένα θετικό σήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πάντως αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ενώ το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, η όποια προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ εξαντλήθηκε εντός της συνεδρίασης με τα κλεισίματα να είναι απογοητευτικά, το τελευταίο διήμερο διαφαίνεται μια πιο θετική τοποθέτηση κεφαλαίων, τα οποία δεν δείχνουν διαθέσεις για βραχυπρόθεσμα κέρδη. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η τάση, δεν αποκλείεται ο στόχος των 735 μονάδων στο κλείσιμο μήνα να αποδειχθεί περισσότερο εφικτός.

Παράλληλα, το ΧΑ δεν έχει φυσικά αποστρέψει το βλέμμα του από τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς αυτές καθορίζουν τις κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων, οι οποίες και επηρέασαν αρνητικά την ελληνική αγορά με την αποχώρηση πολλών εξ αυτών από τις αναδυόμενες αγορές. Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα στραφεί αργότερα σήμερα στην ομιλία του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell στο ετήσιο συμπόσιο της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τις επικριτικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump στην αρχή της εβδομάδας για τις αυξήσεις των επιτοκίων που έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες η τράπεζα.

Στο ταμπλό τώρα, Φουρλής, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν δέχονται τις περισσότερες πωλήσεις, καταγράφοντας απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΕΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη κινούνται οι Eurobank, Motor Oil, Πειραιώς, Βιοχαλκο, Εθνική, Grivalia και ΕΥΔΑΠ, χωρίς καμία όμως να καταφέρνει να κινηθεί πάνω από το +1%, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Λάμδα και Aegean.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα