Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με κατά βάση αρνητικά πρόσημα κινούνταν οι ασιατικές αγορές την Τρίτη, με το πνεύμα της διεθνούς εμπορικής αντιπαράθεσης και ειδικότερα εκείνης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που έχει εισαγάγει ο Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίζει να κυριαρχεί στην ψυχολογία των επενδυτών.

Μετά το κλείσιμο των ασιατικών αγορών τη Δευτέρα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως η χώρα του θα “ανταπαντήσει δυναμικά” σε οποιουσδήποτε περαιτέρω περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο, σηκώνοντας το “γάντι” που έχει πετάξει ο ομόλογός του των ΗΠΑ.

Των απωλειών ηγείται η ηπειρωτική Κίνα, με τον δείκτη Shangai Composite να σημειώνει απώλειες 0,77% στις 2.836 μονάδες, ενώ ο μικρότερος δείκτης Shenzen σημειώνει οριακή πτώση 0,06% στις 9.319. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng χάνει 0,37% στις 28.859 μονάδες.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei έκλεισε με οριακά κέρδη 0,10% στις 22.361 μονάδες, ενώ ο νοτιοκορεατικός KOSPI κινείται με απώλειες 0,29% στις 2.350. Ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 έκλεισε με πτώση 0,21% στις 6.197 μονάδες.

Η πτώση της Τρίτης οδηγεί τον κινεζικό Shanghai Composite σε συνολικές απώλειες 20% σε σχέση με τα υψηλά του Ιανουαρίου. Ανάλογες απώλειες στην Ασία από τις αρχές του έτους καταγράφουν επίσης τα χρηματιστήρια στο Βιετνάμ και στις Φιλιππίνες.

Αναλυτές και επενδυτές χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα ως προς την εκτίμησή τους για το πώς θα εξελιχθεί η εμπορική αντιπαράθεση και την επίδραση που θα έχει στις αγορές.

“Μεταξύ άλλων και λόγω της επιθετικής ρητορικής του (σ.σ. προέδρου της Κίνας) Σι, ο Τραμπ δεν θα μπορέσει να κάνει πίσω, αλλιώς θα φανεί αδύναμος. Η τακτική είναι πάντα να πηγαίνει ένα βήμα μπροστά μια αντιπαράθεση, όχι να κάνει πίσω”, σημειώνει ο Michael Every, επικεφαλής στρατηγικής Ασίας – Ειρηνικού της Rabobank.

Επενδυτές ωστόσο βλέπουν ευκαιρίες στη σημερινή μίνι κρίση.

“Είναι η αρχή μιας ευκαιρίας να αγοράσει κανείς μετοχές σε φθηνή τιμή”, τονίζει ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Investor Alliance. “Υπάρχουν κλάδοι όπως η τεχνολογία που αποτελούν ευκαιρία, το ίδιο ισχύει και με τις τράπεζες, που οδηγούνται χαμηλότερα από την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας, πριν ανακάμψουν”, προσθέτει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα