Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Στο βαθύ κόκκινο κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή καθώς η έλλειψη προόδου τις τελευταίες ημέρες στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ενδεχομένως να μην είναι κοντά σε μια συμφωνία για την επίλυση των διαφορών τους.
Τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα επιβάρυναν περαιτέρω το κλίμα.
Οι κινεζικές εξαγωγές σημείωσαν βουτιά 20,7% το Φεβρουάριο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για μικρότερη πτώση 6% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite index κατρακυλά 4,4% γνωρίζοντας τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες για το 2019 μέχρι σήμερα, ενώ ο Shenzhen Composite χάνει 3,1%. Στο Χόνγκ Κόνγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί σε ποσοστό 1,7%.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημειώνει βουτιά 2% στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,9% το δ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Τα τελευταία στοιχεία ξεπέρασαν την αρχική μέτρηση για ανάπτυξη 1,4%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημειώνει πτώση 1,3%, στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχωρεί σε ποσοστό 0,9%, ενώ οι μετοχές στην Ταιβάν χάνουν 0,7%.
Δημοσίευμα των New York Times φέρει τις ΗΠΑ και την Κίνα να έχουν καταλήξει σε συμφωνία σε ένα γενικότερο πλαίσιο το οποίο θα απομακρύνει ορισμένους δασμούς και στις δύο χώρες. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Κίνα θα δεσμευτεί να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά αγαθά και να ανοίξει τις αγορές της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας ωστόσο δεν έχουν καθοριστεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ η κινεζική πλευρά εμφανίζεται επιφυλακτική λόγω της συνήθειας του Αμερικανού προέδρου για αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πάντως την Τετάρτη ότι οι διαπραγματεύσεις “προχωρούν πολύ καλά”
Το αρνητικό κλίμα διαμορφώνουν σήμερα και οι εντεινόμενες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ένα νέο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών με στόχο την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, ενώ αποφάσισε να καθυστερήσει την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της για το 2020.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα