Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Η ανησυχία των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης οδηγούν τις ασιατικές αγορές σε αρνητικά πρόσημα, μετά και τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τη Δευτέρα περί επιβράδυνσης του ρυθμού μεγέθυνσης του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το ΑΕΠ της μεγεθύνθηκε κατά 6,6% το 2018, δηλαδή με τον βραδύτερος ρυθμός από το 1990. Ο πρόεδρος της χώρας Xi Jinping επέστησε την προσοχή για εκδηλώσεις “μαύρου κύκνου” στην κινεζική οικονομία, με παράλληλη αποτροπή εκδηλώσεων “γκρίζου ρινόκερου”.

Ένα συμβάν “μαύρου κύκνου” είναι ένα απρόβλεπτο φαινόμενο που έχει αρνητικές συνέπειες, ενώ ένας “γκρίζος ρινόκερος” είναι μια προφανής απειλή η οποία αγνοείται.

“Ο γκρίζος ρινόκερος είναι πολύ σαφής, είναι το υψηλό επίπεδο χρέους που χαρακτηρίζει ολόκληρη την οικονομία από την κυβέρνηση, τις τοπικές αυτοδιοικητικές δομές και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και τις κρατικές επιχειρήσεις και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει”, ανέφερε ο Francis Lun, διευθύνων σύμβουλος της Geo Securities.

“Όσον αφορά το γεγονός του μαύρου κύκνου, πέρυσι είχαμε τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και φέτος δεν γνωρίζουμε τι θα μπορούσε να συμβεί, ίσως όμως ο μαύρος κύκνος μπορεί να μετατραπεί σε έναν λευκό κύκνο με την επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας με τις ΗΠΑ, επιφέροντας χαλάρωση των εμπορικών εντάσεων”, συμπλήρωσε ο Lun.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας βρίσκονται εν μέσω διαπραγματεύσεων με στόχο μία συμφωνία που θα δώσει τέλος σε μία περίοδο “εμπορικού πολέμου”

Το ΔΝΤ περικόπτει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Το ΔΝΤ μείωσε τις εκτιμήσεις του για παγκόσμια ανάπτυξη τη Δευτέρα, προειδοποιώντας ότι η οικονομική δυναμική που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια επιβραδύνεται.

Το Ταμείο προβλέπει τώρα ρυθμό ανάπτυξης 3,5% παγκοσμίως για το 2019 και 3,6% για το 2020. Τα ποσοστά αυτά είναι 0,2% και 0,1% χαμηλότερα από τις τελευταίες του προβλέψεις τον Οκτώβριο και αποτελούν τη δεύτερη αναθεώρηση προς τα κάτω σε τρεις μήνες.

“Μια σειρά από αιτίες που ξεπερνούν τις κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω επιδείνωση του αισθήματος κινδύνου με δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ιδίως λόγω υψηλών επιπέδων δημόσιου και ιδιωτικού χρέους”, ανέφερε το Ταμείο.

Αυτές οι πιθανοί παράγοντες “πυροδότησης” περιλαμβάνουν ένα “άτακτο” Brexit χωρίς συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και μια βαθύτερη από την προβλεπόμενη επιβράδυνση στην Κίνα.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde ανέφερε: “Μετά από δύο χρόνια ισχυρής επέκτασης, η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται πιο αργά απ’ ό,τι αναμενόταν. Και μολονότι η παγκόσμια οικονομία προχωρά μπροστά, αντιμετωπίζει ολοένα και σημαντικότερους κινδύνους”.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε απώλειες 0,57%, στις 20.601 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να υποχωρεί κατά 0,32%, στις 2.117.

Στην ευρύτερη Κίνα, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κινείται σε αρνητικό έδαφος, με πτώση 0,92% στις 26.947 μονάδες, ο Shangai έχει απώλειες της τάξης του 1,18% στις 2.579, ενώ ο Shenzen “χάνει” 1,44%, στις 7.516 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 έκλεισε με πτώση 0,54%, στις 5.858 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα