Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή μετά τις βαριές απώλειες στη Wall Street, με τις μεγαλύτερες αγορές της περιοχής να οδεύουν πλέον για συνολικές απώλειες άνω του 10% το 2018.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατρακύλησε άλλες 464 μονάδες την Πέμπτη, διαμορφώνοντας τις συνολικές του απώλειες από την περασμένη Παρασκευή σε πάνω από 1.700 μονάδες.

Η βουτιά των δεικτών της Wall Street έρχεται καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω της εμπορικής αντιπαράθεσης με την Κίνα και των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων από την Federal Reserve. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα την τέταρτη αύξηση των επιτοκίων της αυτό το έτος, οδηγώντας τα αμερικανικά επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Στο ταμπλό ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημειώνει πτώση 1,1% και οδεύει να κλείσει το έτος με συνολικές απώλειες σχεδόν 12%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει μικρές απώλειες 0,04%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite υποχωρεί σε ποσοστό 1,2% οδεύοντας για απώλειες 24% στο έτος. Ο δείκτης Shenzhen Composite υποχωρεί σε ποσοστό 1,5%.

Η ανησυχία για την ένταση στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα επανήλθε σήμερα στο προσκήνιο μετά την απαγγελία κατηγοριών από τις αμερικανικές αρχές κατά δύο κρατικών αξιωματούχων της Κίνας για κυβερνοεπιθέσεις. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη αναμένεται να πραγματοποιήσουν τον επόμενο μήνα επίσημες συνομιλίες σε μια προσπάθεια να επιλύσουν τις διαφωνίες τους στο εμπόριο.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P-ASX σημείωσε πτώση 0,7%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας σημειώνει μικρά κέρδη 0,07%. Οι δείκτες σε Ταιβάν και Σιγκαπούρη σημειώνουν μικρές απώλειες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα